Cuma, Mayıs 23, 2008

Resim Koleksiyonculuğunun Püf Noktaları


İyi, geniş ve kârlı bir koleksiyona sahip olmak için göz ardı edilmemesi gereken 10 temel madde şöyledir:

1. Asla büyük ve ünlü ressamlarla ilgilenme. Genç birini bul, elindeki resimleri ucuza kapat! Unutma ki keşfetmenin mutluluğunu yaşamalısın.

2. "Nereden bulayım?" diye soracağına, misalen Ressamlar Derneği'ne git. Sekreter kıza yakın davran. Adres bankasını ele geçir. Adını beğendiğin yaşı genç ressamları seç, listele. Bir kutu çikolata yaptır, listenin en başındaki ismin evine git. Önce konuş, sohbet et, durumu anla. Etrafı iyi gözle. Bak bakalım sebat edecek mi, yoksa maymun iştahlının biri mi? Çizerek yaşamaya çalışıyorsa, ne ala! Yok resim yapmayı hobi olarak görüyorsa, evden hemen çık. Götürdüğün çikolata paketini alma, ayıp. Sıradaki adrese git.

3. Kısa yoldan karakter tahlili yap. Kullandığı renklere, evinin dekorasyon şekline, üzerine giydiği kıyafetlere bak. Kendini beğenmiş biriyse ondan birşey olmaz. İlk kötü eleştiride küsebilir ya da ilk iyi eleştiride götü kalkabilir, sermayeyi kediye yüklersin.

4. Hazır tanışmış ve atölyesine girmişken kullandığı malzemeleri kontrol et. Kaliteli malzeme mi kullanıyor, idareli kullanıyor mu, iyi gözle. Kalitesiz malzeme kullanıyorsa tablolar dayanmaz. Eğer ressamı beğendiysen malzeme hediye et. Tuale belli bir mesafeden bakıp bakıp, aniden boyaları boca ediyorsa bu stil çok boya kullanır, israf sever, çok para harcarsın uzak dur. Unutma, en az kırk yıl sonra para edecek yaptığı resimler.

5. Bütün testleri geçtiyse bir tane resim satın al. Arkadaşlarını tanıştır onlar da resim alsınlar. Hatta kime nazın geçiyorsa tut kulağından getir.

6. Bunun gibi iki ressam daha bul, aynı şeyleri yap.

7. Bekle..

8. Seçtiğin ressamlardan biri sergi mi açıyor, hemen ilgilen. Eleştirileri dikkatli takip et. Baktın ki parlayacak gibi hemen hısım akrabalarını bul. Vakit kaybetmeden ziyaret et. Mutlaka üç beş resim hediye etmiştir. Onları da satın al.

9. Doğduğu kente git. Belediye sarayına, uğra. Mezun olduğu okulu bul. Bak bakalım oralarda tabloları var mı, yoksa hemen bir iki kötü tablosunu bağışla.

10. Mutlaka meşhur bir ressamın tablosunu almak istiyorsan sergisinin son gününü bekle. Tam kepenkler kapanırken galeriden içeri gir. Satılmamış tablo varsa onu al. Ressamlar satılmamış tablolara içten içe küserler. Biraz daha düşük bir fiyatla satmaya razı edebilirsin. Müsterih ol! Büyük olasılıkla en değerlileri satılmamış olanlardır. Bu memlekette sergi gezenlerin, satın alanların çoğu resimden anlamaz. emin ol.




Bu yazı 24. 05 2004 tarihinde Ekşi Sözlük'te yayınlanmıştır.

Carnival painted by Lisa, 11 years old

Hiç yorum yok :