Çarşamba, Mayıs 14, 2008

Michael Clayton / George Clooney


Sinemanın yakın tarihinden geçen en çekici erkeği George Clooney'in "çok yüksek" bir oyunculuk performansı çıkardığı söylenen, en iyi film, en iyi yönetmen kategorileri de dahil olmak üzere 7 dalda Oscar adaylığı çıkaran ama sadece Tilda Swinton'a Supporting Role'de Best Performans ödülü kazandıran bu filmi dün akşam legal, bandrollü bir DVD'den izledim. Ne uzun bir cümle!

Filmin ne yazık ki, klişeleşmiş konusu ama başarılı bir senaryosu var. Yazık, çünkü yine bir büyük ticari firma, yine halkın sağlığıyla oynayan üretimler ve onun sıçtığı bokun üzerini kapatmasını kolaylaştıran hukuk sistemi ve avukatlık müessesesi tartışması var. Kanıksıyoruz ve Hollywood üzerine düşen görevi yapıyor. Neyse, henüz izlememiş niyetlilerin şevkini kaçırmamak için filmle ilgili fazla söz etmek niyetinde değilim. Ancak filmi mükemmel sınırına getiren bir sahneden bahsetmek lazım. Michael'ın dönüş yolunda rastladığı, sabahın alacalı ışığında bir mucize gibi önüne çıkıveren atları görüp arabadan indiği sahne, bana göre "Hollywood Gişe Filmleri" klasmanında rastlanacak en iyi sahnelerden biridir. Over Acting ve aksiyon bağımlıları beğenmeyebilir bu sahneyi ve Clooney'nin oyunculuğunu ama filmin en iyi sahnelerinden biriydi, evet.

Zaten dağ bayır ortasındasın, çayır çimen ortamında 3 tane at görüp de arabadan niye inersin be hey adem evladı, diye eleştirilen ve bir sonraki sahnenin hayırlısıyla gerçekleşmesi için kurulmuş sıradan bir senaryo tuzağı olduğu iddia edilen bu sahnede Clayton, yola yakın duran ama uzaktan bakan, kendini özgür varsayan ama gem vurulmuş, mağrur ama arafta kalmış atlarla kendi yaşamı arasındaki büyük benzerliği fark etti... Geçmiş hayatını ve o andan sonra olabilecekleri temize çekti. Musa'nın sopası neyse, atların rolü de aynıydı avukatın hayatında.

Üstelik uzunca bir zamandır, Hollywood sarkacında bulunuşunu sebeplendirmeyi deneyen, oyunculuğunun geçirdiği mutasyonun altını çizmeye çalışan Clooney, bu filmde rol alarak kariyer dümeninin aksını kırdığını da ilan etmiş gibiydi. Sonuç olarak bu filmin final sahnesi bile ülkemdeki çeşitli oyunculuk okullarında ders olarak incelenmeli ve oyuncu adaylarının izlemesi sağlanmalıdır.



••
Fotoğraflar ilgili kişi ve eserlerin resmi web sitelerinden alınmıştır.

Hiç yorum yok :