Pazar, Mayıs 04, 2008

Menekşe Şerbeti


Hayır, durmaksızın yemek tarifleri vermeyeceğim elbette. Osmanlı mutfağında şurup geleneğinin en güzel örneklerinden biri olan bu şerbetin, bana miras tarifini tarihe der'kenar etmek istediğim için aktarıyorum.
Hattızatında midevidir. Sıcak yaz zamanlarında serinletici, soğuk kış günlerinde sakinleştirici olarak ikram erilmesi tavsiye edilir. Hazırlanışı zahmetli olan şerbeti yapanlar ve bilenler gittikçe azalmaktadır. Yakın zamana kadar hacı abdullah lokantası'nda konuklara ikram edilmekteydi.
Öyleyse:
Mor menekşenin yaprakları (mesela 200 gr) bir kap içinde toplanır. Toz şeker (iki su bardağı) havanda dövülerek inceltilir. Yapraklar ve şeker iyice yoğurulur ki menekşenin kokusu ve rengi şekere geçsin. Daha sonra karışımın üzerine su eklenerek ( dört su bardağı)
bir taşım kaynatılır. Bir tülbent yardımıyla süzülerek, soğutulur ve ikram edilir. Bildiğim budur. Gene de tadını ve rengini "su -şeker" oranıyla oynayarak kendiniz ayarlayınız.

Zahmet etmek istemeyenler ya da acele edenler tozşeker ile yaprakları
robotta da karıştırabilir ama tavsiye edilmez.

Afiyet Olsun!


•• Violets in bloom by susan, 2004

Hiç yorum yok :