Salı, Mayıs 06, 2008

Hardal


Ananemden kalma bir tarifi var elimde. miras kalmış üç-beş tariften biridir. Tepeleme dolu bir çay bardağı iyi kalite beyaz şarabın içine 6-7 sap yok inceliğinde kıyılmış maydonoz, orta büyüklükte bir kerevizin yarısının rendesi, ezilmiş -keyfe keder adette- üç beş diş sarmısak koyar, ağzını da kapatır, bir kenara koyar bekletirsiniz. Onbeş gün beklesin, yeter. Onbeş gün sonra misal bir cam kase kadar iyi zeytinyağı içerisine, bir tatlı kaşığından biraz az tuz, 2 çay kaşığı kadar kekik yağı, 10-15 damla karanfil esansı, bir çimdik toz tarçın, ve arzu ettiğiniz miktarda toz karabiber (ama beyaz olanından) koyarak karıştırın. Manuel karıştırınız, mikser kolaylığına kaçmayınız. Onbeş gündür bekleyen şaraplı nevaleyi de bir tülbent yardımıyla süzerek ilave ediniz bu karışımın içine. İyice karıştığına emin olduktan sonra, karışımın alacağı kadar toz hardalı yedirerek katmaya başlayın. Gerekli kıvamı bulduğunuzda saklayacağınız kavanoza doldurarak, üç-dört gün daha oda sıcaklığında bekletirseniz mükemmel olur.

Bana gelince, hardal hiç sevmem, tadını da bilmem. böyle yani...

•• Fotoğraf: David Murray

Hiç yorum yok :