Cumartesi, Eylül 27, 2008

AMERICAN GANGSTER


Yönetmen Ridley Scott, 1960'ların sonuyla 70'lerin başındaki Amerikayı sarsıcı bir gerçeklikle anlatıyor. Filmin senaryosunu Steven Zaillian yazmış. Filmin legal DVD'sinde de yönetmenle birlikte dönüşümlü olarak sesiyle size eşlik ediyor. Steven Zaillian, "Schindler's List", "Hannibal" ve " Gangs Of New York" filmlerinin de senaristi.

Frank Lucas, gerçek bir karakter. Yazar ve senarist Nicolas Pileggi, eskiden polis muhabiriymiş ve Frank Lucas'la tutuklandığı esnada tanışmış. Hatta mahkeme esnasında gazete haberlerini de o yazmış. Sonra bir gün Zaillian'ı arayıp, " Lucas'la tanışıp hikayesini yazmak ister misin?" diye sormuş. New York'taki Regency Otel'e gidip Lucas'la tanışmışlar. Birlikte birkaç hafta geçirmişler ve Lucas, hayatını hatta onu tutuklayan polisi yani Richie Roberts'la ilgili hikayesini anlatmış. Zaillian, Richie'yle de buluşup hikayeyi bir de onun ağzından dinlemiş. Toplam 50 saat süren görüşmeler yapmış ve senaryoyu yazmış.

Denzel Washington ve Russel Crowe'un önderlik ettiği oyuncu kadrosunda Cuba Gooding Jr., Armand Assante, Chiwetel Ejiofor ve Josh Brolin gibi birbirinden özel isimler var.

Ben, filmle ilgili herhangi bir yorum eklemek istemedim. Ancak Russel Crowe'un oyunculuğu, kendisine "Altın Yetenek" muamelesi yapan ve doğaçlamaya izin vermeyen, doğaçlama sahnelerin sonunda çöp olacağını her zaman savunan yönetmen Ridley Scott için biçilmiş kaftan olsa da, özel bir yetenek değildir. Teknik yeterliliği üst düzeyde olabilir, elbette. Lakin pırıltısız, ruhsuz ve kalbini evde unutarak görev yerine getirir gibi oynuyor sahnelerini..

Yine de izleyiniz, izletiniz..

Hiç yorum yok :