Cuma, Haziran 06, 2008

Unutmamalı: Ruzgâr


Çin'in, Nepal'deki Hindistan etkisi yerine kendi etkisini sürdürmeye çalışması ve "Mac Mahon Çizgisi"ni yeniden tartışma konusu yaparak, Ladakh ve Kuzeydoğu sınır yönetimi bölgelerinde (Toplam 164bin kilometre kare) hak iddia etmesi 1962 yılında Çin kuvvetlerinin Hint Ovası'na kadar ilerlemesine yol açtı. Nehru'nun ABD, İngiltere ve SSCB'nin yardımlarıyla güçlendirdiği ordusu, 1 Aralık 1962'de Çin birliklerini geri püskürttü. Ne var ki, Pekin hükümeti, bu topraklar üzerinde hak iddia etmekten vazgeçmedi.

Amerika, SSCB, İngiltere, Fransa derken Çin ve Hindistan da katıldı aralarına. Ölümün soğuk mantarlarını savunanlar arasında Çinliler ve Hintliler de yer aldı gururla!.. Benim olmayanı başkasına yar etmem diye düşündüler belki, Hedda Gabler gibi... İnsanoğlunun çoğalma hücrelerini tehlikeye atan, yaşamı kurutan, kavuran nükleer deneme artıklarını rüzgarın insafına bıraktılar.

2008 bitiyor. Olur a, neler değişecek diye meraklananlar varsa, 2009 yılında da ruzgâr, canı nereden isterse oradan esti, esmeye devam edecek. Havada ne varsa taşıyacak oradan oraya.. Yağmur Ormanları'ndan Kuşadası'na, Titicaca Gölü'nden Ağrı Dağı'na...

Hiç yorum yok :