Cumartesi, Haziran 07, 2008

Aile Çay Bahçesi


Fişmekan Aile Çay Bahçesi.. Tabelada bu ibareyi gördünüz mü, rahat edebilirsiniz. İçeride it uğursuz olmaz, karına bacına asılan çıkmaz, aksıran tüküren, kusan osuran bulunmaz, gönül rahatlığıyla gel, yenge yayılsın, sen çekirdeğini çıtla, kız oraletini yudumlasın demektir. Garsonlar orta yaşlı, bilindik, yıllardır aynı bahçede tepsi tutan insanlardır. Bahçe sahibinin en az üç çocuğu vardır. Evli olan büyük oğlan kasada durur. Küçük askerdedir. Evlenmeden de bahçeden içeri adımını atamaz. Ortanca olanı, kızdır. O da annesiyle ve yengesiyle birlikte akşamları bahçeye gelir. İğne oyasıyla "Tıngırtı Bezi"nin kenarlarını süs yaparlar, çeyiz için..

Bahçe müşterisi ailelerin bekar olan oğulları da toplaşıp, karşı sitenin duvarının dibinde gazete kağıdına sarılı şişelerden bira içerler ve bahçe müşterisinin bekar olan kızlarını keserler. Kapının az ilerisinde ilk köşede çekirdek satan amcanın tezgahı durur. Tezgahtaki öbekten küçük teneke maşrapayla alır çekirdekleri ve gazete kağıdından el çabukluğuyla yaptığı huniye doldurur. Yıllardır sadece ay çekirdeği satar. Bahçe müşterisinin bekar kızları, illa ki bir ayağı oynak ve üzeri iki renkli kare desenli örtüyle kaplı tahta masanın ortasına dökülüp ortaklaşa yenilen çekirdekler tükenmeye yüz tuttuğunda, gidip yenisini alırlar.

Bu gidişler topluca yapılır. Beğendikleri oğlanlarla fingirdemek için tek fırsatlarıdır. Çekirdekçi Amca herşeyi bilir, kimseye belli etmez. İyi günündeyse aşıklara zaman kazandırır. Bir türlü tartamaz çekirdekleri ya da kıvıramaz gazete kağıdını maharetlice, hep olduğu gibi. Çalınmış zamanlarda yeni hayatlar kurarlar. "Dar vakitler" demiş ya şair, işte en kıymetli aşklar bazan o dar vakitlerde başlar.




••
Vedat Ozan

1 yorum :

gülş dedi ki...

kalkıp tıpkı böyle bir çay bahçesi aramak istedim şimdi.