Pazar, Aralık 07, 2008

Güz Sancısı


Tomris Giritlioğlu'nun yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği filmin çekimleri tamamlanmış. 23 Ocak 2009'da vizyona girmesi bekleniyormuş. Filmin oyuncuları arasında Murat Yıldırım, Beren Saat, Umut Kurt, Okan Yalabık, Tuncel Kurtiz, Hüseyin Avni Danyal, Zeliha Berksoy, Kenan Bal ve İlker Aksum var. Bugün internette filmin fragmanlarına da rastladım.
Tıklayın!

Bütün çocukluğum babamdan, ananemden ve annemden dinlediğim "6-7 Eylül Olayları" hikayelerinin eşliğiyle geçti. Bu sebeple Güz Sancısı benim için fazlasıyla mühim bir film. Neticeyi merak içinde beklemekteyim. Babam, büyüyen kalabalığın arsız ateşine uyanıp da Tünel'deki havlucu dükkanından alıp eve getirmese Tasula da o şuursuzluğun tacizinden nasibini alacakmış. Tasula yani Türkan, babamın birlikte büyüdüğü en sevgili arkadaşı Yorgo'nun kız kardeşiydi. Ananem, Tabutçu Kevork Usta'nın dükkanına "Türk" bayrağı asarken yaşadığı korkuyu anlatırdı ve elleri titrerdi o günlerdeki gibi. Bu olaylardan sonra bütün kardeşleri İsrail'e gitmiş, ama ananem büyüdüğü toprakları terk edememişti. "6-7 Eylül Zengini" diye işaret edilir, parmakla gösterilirdi bir kısım müslüman esnaf benim çocukluğumda, isimleri bile hatırımda. Onların torunlarına miras bıraktıkları evlerin asıl sahiplerinin korkunç hikayelerini anlatırdı bazı geceler babam ve "Kumbaracı Yokuşu'ndan top top ipekli kumaşlar, erzaklar su gibi aktı kan ve nefretle birlikte" derdi, gözleri yaş içinde...

Ananemi ziyaret etmeye gelen eski komşuları, anneme bildiğim adı yerine "Rahel" diye seslendiğinde kafam karmakarışık olurdu. Bugün bile zihnimin bir kenarında takılı duran, bu memlekette yaşayıp da adını saklamak, müslüman kızı numarası yapmak zorunda kalan annem gibilerin ruh halidir. Uzun yıllar çözemediğim acı bir kimlik bilmecesidir. Eskiden daha çok konuşurduk. O zamanların birinde sormuştum neden gerçek adını kullanamadığını, "Müslüman kızlarla evlenir, gayri müslim kızlarla eğlenirlerdi." dedi bir seferinde. Çok zaman maruz kaldığı bu sosyal şiddet sebebiyle affettim annemden sebepsiz yere yediğim dayakları.

"Bazen içtenlikle dilenmiş bir özür yaraları sağaltmaya yeter", derdi babam. Emin değilim İsmet Paşa! Kimse benden özür dilemedi daha. Ve ben unuttum mu sanıyorsun, "Babama söylerim Hitler gibi sabun yapar seni!" diyerek elimden pilli bebeğimi alan komşu kızı Hatice'yi? Unutmadım. Unutmak, kapalı bir kapının önünde kalmak gibidir. İçeri girebilseniz sizi geçmişe götüreceğini iddia eden bir kaç tuzak asılıdır o kapıda, mutlaka...



•• Fotoğraf www.sadibey.com adresinden alınmıştır.


.

16 yorum :

nereden nereye dedi ki...

"unutmak diye bir şey yok; unutmak sadece hatırlamaktan korkmak"

sanırım hatırlamaktan korkmadığımız için unutmuyoruz bazen.

hayatımda en çok sevdiğim insanın sözünü hatırlarım bazen; ben mış gibi yapmam derdi.

mış gibi yapmak!

olmadığımız hissetmediğimiz gibi davranmak niçin? çünkü öyle olmak zorunda. kime göre neye göre ?

güz sancısı fragmanı ile çok etkileyici.

Anonymous dedi ki...

"Bazen içtenlikle dilenmiş bir özür yaraları sağaltmaya yeter"

sendede ne baba varmış? bence bazı lafları sen babanın ağzından söylüyorsun!!

ranini dedi ki...

@adsız

sonuç?

ünlem ikilemesine değecek bir sonuç çıkarsa, haberim olsun:)

Hadsizin Baskani dedi ki...

Oh Shit! Yine mi kıçında Neft yağı sürmüş gibi yerinde duramayan Beren Saat, ulu Manitu neden, neden, neden?

yağmur dedi ki...

Güz Sancısı filminde Umut Kurt,tuncel kurtiz ve ilker aksum un oyunculuklarını çok merak ediyorum üçü de çok beğendiğim oyuncular ve tabii ki tomris giritlioğlu da çok iyi bir yönetmen ve yapımcı..

ranini dedi ki...

@başkan

belki sinemada daha çalışkandır ve iyi bir performans çıkarır, beklemek lazım. tomris giritlioğlu için de önemli bir proje bu, neden riske atsın kadın işini? mutlaka bir kıvılcım görmüştür.

allahım ölücem iyi niyetten!

Hadsizin Baskani dedi ki...

Ya, Ranini sende bu aralar über-optimistik haller seziyorum :) artık eleştiremiyoruz karşılıklı paslaşarak yeteneksizleri :( Saat'ten bir şey olmaz gibime geliyor umarım yanılıyorumdur da Giritlioğlu'nun filmi heba olmaz... Film ne zaman vizyona giriyor?

sarımsaklasakdamısaklasak dedi ki...

valla katılıyorum neden beren acaba yine??

sinema ekranındaki duruşunu bi izleyip ardından yorumlamak lazım aslında ama açıkcası çok da bi beklentim yok kendisinden..

ranini dedi ki...

@hadsiz

beren mühim değil de, filmin fotoğraflarına baktım. sonra aynı yıllardaki annemin ve babamın fotoğraflarına baktım. kostüm tasarımını kim üstlenmişse pırtlamış bence

Hadsizin Baskani dedi ki...

@manini

Bu konuda laf yetiştiremeyeceğim çünkü 6-7 Eylül Olayları vuku bulduğu vakit (1955) anamgiller (vay be güzel Türkçemle ortama bir elitizm yaymaktayım) henüz doğmadığı için bu ince saptamanla ilgili beyanat veremeyeceğim :) ama sen öyle diyorsan doğrudur :) Pırtlamışlardır... Pırtlamadan önce Pırtlatan Bal'ı mı okudular? Ok, ok, ok kötü bir espriydi... Hadi ben uzadım :)

nereden nereye dedi ki...

babama 6-7 eylül olaylarını sordum ama pek bilgi veremedi. o yıllarda ankarada üniv. öğrencisiymiş keşke ist. de okusaydın dedim en azından tanık olurdun.

annem daha 10 yaşında :)o vakit.

soracak kimse bulamadım :(

tomris hanım başarılı bir film yapmıştır umarım. hatırla sevgili'ye türlü eleştiriler geldiydi zamanında.

o vakit orda olmadıktan yaşayanların ağzından dinlemedikten sonra nasıl objektif bulabiliriz bilmiyorum.

tek bildiğim aradan 53 yıl geçmiş. bir yarım asır çoktan bitmiş. filmi şimdi çekiliyor, ilginç!

mutlu son dedi ki...

Yönetmen ve yapımcılar bizim göremediğimiz birşeyler görüyorlar Beren Saat 'de oyunculuk namına herhalde. Çünkü Mutluluk filmi için de Abdullah oğuz Beren Saat'i düşünüyormuş sonradan özgü namal olmuş diye duymuştum.

ranini dedi ki...

@mutlu son

abdullah oğuz sadece bakmıştır. oyuncu seçimlerini %90 başarılı yapan bir yönetmendir nazarımda...

kirda dedi ki...

merhaba ranini,
güz sancısı filmi ve toplumsal hafıza üzerine bir araştırma yapıyoruz msü sosyoloji bölümünde. filmi izledikten sonra seninle görüşme yapabilir miyiz? çok isteriz düşüncelerini duymayı.
cevabını kirdayasam@gmail.com adresine de gönderebilirsin.
selamlar,

Anonymous dedi ki...

Tabii onaylanmaz. dogru soyleyeni dokuz koyden kovarlar.

Anonymous dedi ki...

Memleketini seven bir insan boyle bir film nasil yapabilir, kendi memleketi ve insanlarinin yaptigi hatalar hakkinda. Yunanlilar Kibrista yaptiklari katliamlar hakkinda bir film yaptilarmi?