Perşembe, Eylül 06, 2012

Feride..

(...)
Giriş katındaki dairenin bir odasında Feride Hanım ve genç irisi dostu Kürt Kemal, diğer üç odasında da Feride'nin sahne kostümleri yaşıyor. Feride, güzelliği dillere destan olmuş bir genç kızken, lüks, evet lüks yaşama heves edip kendini önce Yeşilçam Sokağı'na, oradan faydasız yapımcıların kucağına atmış sonra da gazino sahnelerine düşmüştü. Figürandan hallice birkaç küçük rolden ve kabuk bağlamaz onca yaradan sonra ilk baş rolünü ifa ederken, filmin Adana Galası esnasında, eser miktarda hayranının dimağında tatlı bir klişe olmaya heves etmiş, Antepli Sinemacı Hakkı Bey'e yapışmış, kapatması olmuş, Hakkı Bey'in süs bebeği koleksiyonuna dahil olduğunu idrak ettikçe de alkole sığınmıştı. Güzel günleri olmuştu Allah için. Yedirmesini, gezdirmesini, kadın gönlünü eylemesini bilen, hâzâ 'Antep Beyefendisi'ydi Hakki Bey, ama o kadar. Feride, bu para babası, babacan adamın, Ankara'da bir otel odasında koleksiyonunun yeni parçası olmaya niyet etmiş o kademsiz tazenin koynunda zamansız, adapsız vefatından sonra varisleri tarafından beş parasız bir halde kapıya konmuştu. Hayal kırıklığına sarınmış, tığ-ı teber şah-ı merdan Feride, İstanbul'da bir süre büyük gazinolarda solist altı olarak calışmış, her seferinde de alkol sevdası yüzünden yevmiyesinden ve işinden olmuştu. Şimdilerde, ayık kalabildiği nadir anlarda Yenikapı sahilindeki pavyondan hallice ikinci sınıf müzikhollerin ve anadolu pavyonlarının 'Vedet Solisti' olarak ömür tüketiyor. Kırklı yaşlarını yani rivayet olunur ki kadın denen varlığın en verimli çağlarını idrak ediyor olmasına rağmen daha bedbin ve yaşlı görünüyordu. Kürt Kemal ise, Feride'nin Adana'da calışırken kaldığı otelde tanıştığı, İstanbul'a gelip zengin olma hayalleri kuran vasıfsız bir asalak irisi. Ne iş yapar diyorsanız, Feride'nin çantasını taşıyıp, parasını yemekten ve kadını öldüresiye dövmekten baska bir halta yaradığı görülmemiştir. Allah için, yani aramızda kalsın ama sesi Feride'den daha güzel. Bazı geceler üst kat komşuları olan Muhsin'in bekar odasının penceresinden, apartman boşluğuna süzülen bağlama nağmelere eşlik ederek, yanık yanık türkü söylüyor. Lakin bu maharet Kemal'i hoş görmemize yetmeyecek, bu böyle bilinmeli..





.


5 yorum :

erayda dedi ki...

alis muhlis, gubresiz, ilacsiz, hormunsuz, koy yumurtasi gibi yuzde yuz organik kerime nadir tadi. hayattan tokat yemek icin ellerindeki her imkani kullanan kadin kahramanlara hayranim. dibi gorme sevdalarinin sonu bir kadir inanir, bir ediz hun, bir kenan kalav,yakisikli ve egitimli kuzen kamuran olunca bir nebze cekiliyor. ya halil ergun cikarsa. o dusmus harika avciyla halil ergun, o adini hatirlamadigim dusmus kadinla halil ergun filmleri bana ne yaptiniz? halil ergun'u dusundukce feride kadar caresiz ve derbeder kaliyorum. ah o harika avciyla olan filmi. ah o koru canlandian kadinla filmi. bir kadin bu kadar kotu sevilir mi ya?

ranini dedi ki...

@erayda Hoşgeldin :) kimse yorum bırakmayınca okunmuyor hissine kapılmıştım, yine kurtardın beni :)

erayda dedi ki...

@ranini karamsarlığa kaplma:) Belki hatırlarsın bu blogdaki yazıların çıktısını alıp yanımda askere götürmüştüm (gerçi nizamiyede el koydular onlara). Hayatlarına öyle ya da böyle dahlin olmuş çok insan olduğuna inanıyorum. Yorum yapmasalar da düzenli olarak takip ettiklerine eminim. Ayrıca biriktirip okumak da daha keyifli oluyor.

Bu arada blogun ilk postlarında annenin sana yaşattığı zor süreçten bahsettiğinde seni eleştiren, fazlaca dışarıdan yorumlar yazmıştım. Ne hafif ve güzel zamanlardı; yabancıların dertlerinden kendini iyi hissetmek için faydalandığın ve bundan gram suçluluk duymadığın. Yani Afrikadaki aç çocukların belgeselini izlemek gibiydi yazdıklarını okumak. Şükür duygusunu nasıl da güzel zerk ediyordun damarlarıma. O acıklı Kerime Nadir romanları da aynı görevi mi ifa ediyordu acaba? Neyse, o aralar bana ah ettiğinden şüphelenmeye başladım. Annemin bakımıyla ilgilenmek zorundayım şimdi. Umarım annen iyidir. Eskisi kadar sorun çıkartmıyordur.

ranini dedi ki...

@erayda

Hay Allah, geçmiş olsun. Kolaylıklar diliyorum annene ve sana..

Yok yok, korkma sana hic ilenmedim :) her cumleni, uyarini,elestirini sirmali nisanlar gibi tasiyorum omuzlarimda..

annem simdilerde daha sakin. Yas ilerledikce manik faza gecmedigi icin ve acikcasi uzun zamandir her gun mesaisi olan bir iste de calistigim yani evden duzenli olarak disari cikmak zorunda kaldigim icin daha kolaylasti birlikte yasamak..

Oyle yani..
:)

Mystery dedi ki...

Ranini merak etme yazılarını takipteyiz ama yorum yazmıyoruz. Harikasın diyecek birsey yok ;)