Pazartesi, Aralık 28, 2009

Gülümse, IP'ni yakaladım!


Sanal alemde serseri mayın gibi dolaşmak, önüne gelene girişmek eskisi kadar kolay değil. Çok uzun zamandır ilgili makamlara baş vurduğunuzda hem bir portal üzerinde barınan hem de münferit klavye pehlivanlarına ulaşabilmek bakkaldan ekmek almak kadar kolay, biliyorsunuz. O sebeple uzun zamandır "Ama kimliksizliğin arkasına sığınıp hakaret ediyorlar" serzenişlerine kıymet vermiyorum. Hakarete ve iftiraya uğradığınıza inanıyorsanız harekete geçer ilgili sözde sanal kimliği ensesinden yakalar, cezalandırırsınız. Bu kadar basit. Misal, en çok serzenişte bulunulan "Ekşi Sözlük" kendi içinde işlettiği sansür mekanizmasına rağmen yazarlarından biri fena halde canınızı mı yaktı? Yasal olarak hakkınızı aramanız mümkün yeter ki niyet edin.

Daha da ilginç olan sanal bir kimliğin ettiği hakaret, savurduğu iftira cezasız kalmazken, sanal bir kimliğe hakaret etmek de kimsenin yanına kâr kalmıyor. Geçen yıl, Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan gazetedeki köşesinde "Avasas nickini kullanan yüzsüz" dediği için Avasas'ın açtığı davanın muhatabı oldu. Avasas nickini kullanan arkadaşımız önce "Kimlik Tespit Davası" açtı. Ekşi Sözlük yazarı 'Avasas' olduğunu ispat etti ve Yusuf Kaplan'a "Basın yoluyla hakaret davası" açtı. O yüzden "sanal kimliklerin arkasına saklanıp saydırıyorlar!" cümleleriyle haybeye mızırdanıp, harekete geçmeyenlere kulak asmıyorum, ciddiye almıyorum. Neyse.. Asıl anlatmak istediğim ise bu sözde sanal kimliklere artık sıradan insanların yani senin benim de kolaylıkla ulaşabiliyor olmamızdır. Adamlar yapmış. İnanmayan taş olsun ki tam da tepeden takıntılının yaşadığı binayı bile görüyorsunuz.

Blogunuza dadanmış sapkınlardan, mevsimsel manik krizleri esnasında nerede patlayacağını bilemeyen serseri mayınlardan, Google'a "bilmem ne" yazarak blogunuza ulaşan ve yolladığı galiz sözleri yayımlayamadığınız için blogu takıntı haline getirip yedi sülalenize sövenlerden kurtulmak için ne yapmanız gerektiğini merak mı ediyorsunuz? Buyrun buradan okuyun. Ellerine sağlık olsun ki Merope üşenmemiş, kendi tanımıyla "Anneye anlatır gibi" yapmanız gerekenleri tek tek anlatmış. Her adımın fotoğraflarını çekerek, en basit haliyle "ip" denilen nanenin nasıl tespit edilebileceğini bloguna dökmüş. Ancak "birinin maskesini düşürmeden önce yüzünü görmeye katlanabileceğinizden emin olun." atasözünü de unutmayın derim. Ah, son bir kıyak da bu çaresiz sanal pehlivanlara gelsin: Eğer dadandığınız blogda "counter" yani "Ziyaretçi Sayacı" varsa dikkatli olun, ip numaranız kayıt ediliyordur ve her an kapınız çalınabilir.

Böyle işte..


•• Photograph by Bill Curtsinger 2006

.

6 yorum :

felek melek dedi ki...

ay süpermiş bu ayar durumu senin de merope'nin de ellerine sağlık olsun

tuba dedi ki...

Bende sevgili ranini okuyucularından benim gibi.. bu sayfaya girince.. İE ruru direk kitlenen varsa.. Sevgili şirketimdeki gibi beceremeyen bilgi işlemcileri varsa.. kendi kendime bulduğum yöntemi iletiyim..

8' i yükleyin arkadaşlar sorun kendiliğinden çözülüyor..

tuba

virtual psycho of a prostitute dedi ki...

ouuu, abalar ve sopalar:))

ranini dedi ki...

@virtual psycho of a prostitute

bunun aba ya da sopa ile ilgisi yok. Sadece benzer eylemlere maruz kalanların karşılık verebileceklerini bilmelerini istedim. bana gelince, prensip olarak benzer durumlarda sopa göstermem, doğrudan adalete havale ederim.

Hem karşılığını alabilme ihtimali eylem anını daha heyecanlı kılmaz mı?
:)

Ova (Excuse My Reading) dedi ki...

yazıma link verdigin için sagol ranini :)
hepimizin sayfasında bir email var, derdi olan küfretmek yerine derdini adam gibi anlatıp mail atsa..kimse ugrasmak zorunda kalmaz :(

Adsız dedi ki...

ahhhhhh... ahhhhhh...
özür ama bana ne gereksiz gelıyor sanal ortamda birini bana hakaret etti diye onu mahkemeye vermek.
sokağa çıkıp yürüyorum köse başlarında öbeklenen gençler yada nişantaşının oratsında garip görünümlü(her an birine tecavüz edecmiş gibi duran)bir adam yüzüme bakıyor polisin yanında hakaret ediyor.gözüne baka baka sebep?ya hoşlanmadıkları birşey giymişimdir yada saç şeklimim beğenmemiştir olmadı yürüyüşümü beğenmemştir.genelde bunlarla karşılaşıyorum.bu kavgalardan dolayı sokağa cıkmak istemiyorum.Artık bunların birinin sonucunda ya hapishanede yada gasilhanede alacağım soluğu.görmezden duymamaktan gelmek asla sorunu çözmüyor.1.2.3.4...daha kac kere bunu yapabılırsın ömründe.
imkansız görünebilir bu yaşadığım ama katillerin hakaret edenlerin tecavüzcülerin kol gezgği bir toplumda bunu yaşama tek sebebim eşcinsel olmama diğer erkelerden daha narin durmam belkide dedim ya sadece yürüyüşüm