Perşembe, Temmuz 16, 2009

Sessiz, göksüz, harfsiz...


Star Tv, yaz dönemindeki en sağlam atağını yayın prototipinde İbo Show'a yer açarak yaptı. İbrahim Tatlıses hayranı sayılabilirim, özellikle de konuşmadığı sadece terennüm ettiği anların hatırına. Bu gece, Sibel Can misafir olmuş programına. İzliyorum. Ses bilenler hançeresini derin, yorumunu yakıcı buluyorlar. Benim için her daim Gönül Akkor'un ortalamadan iyi bir kopyası olarak kalacaktır. Mühim de değil, mesele de... Sibel Can'ı ilk gördüğüm geceyi hatırladım. Caddebostan Maksim'in bitişiğinde, işletmesi rahmetli Selçuk Aslan'a tahsis edilen Mini Maksim'de raks ediyordu. Beyanına göre o zamanlar 15 yaşındaymış. Doğrudur. Ağzındaki sakızı kulis kapısının tahta kirişine yapıştırıp sahneye fırlayan o küçük kızı hatırlıyorum. Saçlarınının soğan kabuğu cıvıklığındaki rengini, sivilceli yüzünü ve porselen gibi pürüzsüz, parıltılı tenini hatırlıyorum. Çok güzel raks'ediyordu, ben hayatımın en kötü gecesini yaşıyordum.

"Gidiyorum. Sen kendini sakın her şeyden, bütün kötülüklerden"


Gün doğduğunda çoktan bir uçurumun kıyısındaydım. Sesimin sakladığı tüm renkleri hibe ettim doğan güneşe, bir daha hiç o kadar ağlamadım. Bağırmadım. Küsmedim. Kırılmadım. Gitti. Mini Maksim battı. Caddebostan Maksim kocaman bir bakkala dönüştü. Sibel Can, o küçük çingene kızını rendelenmiş rafine bir maskenin altına gizlendi, assolist oldu. Yıllar hızla geçti. Ürpertici bir kayıtsızlıkla yürüdüm. Arsız bir yalnızlık büyüttüm. Gölge gibi geçtim yılların içinden. Ördüğü ağa katılıp kalmış yalız bir sessizlik kapladı içimi. Tuza boğulmuş ciğerlerimde hâlâ o gecenin ölü çocuğunu taşıyorum ve aynı mağrur acının izini sürüyorum.

Zamana saygı duyamıyorum...


.

15 yorum :

kadıköylü dedi ki...

sibel can 15 yaşındaydı sen kaç yaşındaydın be ranini?

ranini dedi ki...

yirmi :)

eski sevgilin dedi ki...

en çok beni sevdiğini söylemiştin yalancı!

alamanci dedi ki...

15 yasinda gazinoda dansoz olduguna gore bu kadin raks etmeye kac yasinda baslamis? neden baslamis, cok mu fakirlermis? o donemlerde bu isin kurali falan yok mu, coluk cocuk dansoz olmak isteyince gazinoya cikariyorlarmiydi? bizim halkimiz kadar celiskili bir halk daha var mi; kendi cocugu boyle bir sey yapsa olur, oldurur baskasinin cocugu dansoz olunca gidip izliyor.. 15 yasinda benim memelerim daha yoktu, millet neler yapmis!!

Hadsizin Başkanı dedi ki...

Manini,

Düşündüğüm şey mi oldu? Fausse couche gibi bişiy mi yani?

Anonymous dedi ki...

gazino kulturunu bilmedigim icin sorayim, 20 yas gazinoya gitmek icin biraz erken degil mi, o yaslarda gencler gazinoya giderlermiydi? disko ya da barlari tercih etmezmiydiniz?

yeni sevgilin dedi ki...

hiç yakıştıramadım, hiiç !

tuba dedi ki...

hahahaha bayıldım eski sevgiliye.. 35 yaşından sonra tercih değiştireceğim korkarım.. bende hayranım bu anlatıma bu kadına off be yaa.. ranini bayılıyorum sana.. en çok ben seveyim.. sende beni sev lütfennn..

tuba işte :)

burdaki arkadas dedi ki...

Kadın Düşkünü, kemal safa güntekin, 2009, iletisim

Zırık Hasan’ın oğlu Bayram, güçlü kuvvetli, erkek güzeli bir adam. Bir zaafı var: Kadınlar. Onlara dayanamıyor. Askere bile orada kadınsız duramayacağını düşünerek gitmek istemiyor. Bu yüzden de başına olmadık işler açıyor. Kozlu’dan, Muallim Fikret Bey’in yardımıyla kaçıyor, Germencik’te bir toprak sahibinin kâhyalığını yapan Kamil’in yanına gidiyor, orada değişik bir adla yaşamaya başlıyor. Fakat Kamil’in bir kızı var: Cavidan. Toprak sahibininse üç kızı: Vecihe, İsmet ve Nermin. Bunlara Ayşe ve Gülfidan’ı da eklemek gerek.

Demokrat Parti iktidarının ilk yılları... Kozlu’dan Germencik’e uzanan bir memleket panoraması... Rus romanlarının kır evlerini çağrıştıran bir çiftlik. Yüksek tabakadan mağrur kadınlar, müstehzi ve münekkit gözler. Taşra kurnazlığı, fikri mukaddes türküleri, hutbeleşmek için kalabalığa ihtiyaç duyan ahlak bekçileri. Hercai gönüllü Bayram, dünyayı anlamaya çalışan Cumhur, Allah’ı kandıran Kör İhsan, para kokan adamlar, her daim cinsellik konuşan insancıklar...

Kadın Düşkünü, Cumhuriyet dönemi boyunca yazılmış bütün romanların sesiyle konuşan, ama onlar gibi söylemeyen bir roman...

Kadın Düşkünü, bir milli roman parodisi... Muhalif bir kahkaha prelüdü... Bir yazı eğlencesi...

...

ilgisiz bir yere ilgisiz bir kitap tanıtımı yerleştirdim fakat sevdiğim şeyleri paylaşma isteğime engel olamadım yine, kitabı bitirdim, bilgisayarı açtım, tuşlara bastım! ranini de sağ olsun, yayınlıyor, yüzünün aldığı hali göremiyorum tabi! kızarak yayınlıyorsa da bir kere daha aferin ona! olmuş derim! neyse.

ben hemencceik okudum, hemencecik okunuyor zaten, pek tanıtımı yok orda burda göremeyebilirsiniz, duyurayım istedim. çok eğlendim, çok sevdim, hoşça vakit geçirdim, istedim ki siz de hoşça vakit geçirin, eğlenin! sevip sevmeyeceğinizi garanti edemem fakat pişman olmayacağınızı ederim. olursanız paranız tarafımdan iade...

hıncal uluç yazımsısı gibi oldu ya idare edin artık! kitabın yazı becerisini görünce önemsemezsiniz bile!

Emo666 dedi ki...

Soru sorulmuş size, cevap versenize?:) Fausse Couche:))

kelepir kedi dedi ki...

E madem öyle, okumadan önce ölmeyin:

"Yetenekli Çocuğun Dramı" - Alice Miller

"Hadsiz" ise "had"siz mi "head"siz mi, şüphe uyandırıyor. Öyle şeyler ulu orta konuşulur mu yahu!

El insaf.

ranini dedi ki...

@ emo666

çok enteresandır siz söyleyince dikkatimi çekti cevap vermemişim soruya. iyi de olmuş hiç değilse sizi neşelendirmişim değil mi?

bu da bir iletişim biçimi

kelepir kedi

en az bir diğer lisana kelime oyunlu cin espirisi yapacak kadar hakim olmak ne emsalsiz bir duygu olsa gerek..

iyi bişey belki biraz daha büyüdüğünüzde işinize yarar bu yeteneğiniz :)

gezentimezenti dedi ki...

Sibel Can'ın 15 yaşındaki dansöz görüntüleri 1998'de kendisi gayet pop ölülerden iken yayınlanmıştı şov tivide. Sevgili ranini'nin ona o dönemde rastlaması gayet olağan. Çünkü Sibel Can kendisi de itiraf etmişti olası polis baskınlarından nasıl kaçtığını falan. Bu arada hadsizin başkanı yazıyorsunuz burda alamanca falan da bunları çeviren sözlükler var yahu, kamufle olmuyorsunuz böyle yani. En çok devekuşu kadar saklanabiliyorsunuz böyle yaparak :) Ranini son tivi dedikodularını ekledim. Daha bulursam ekleyeceğim. Bir gözat bakalım neler diyeceksin.

emo666 dedi ki...

iletişim uzmanı mısınız?

kelepir kedi dedi ki...

yaramamış bell ki :P