Çarşamba, Temmuz 08, 2009

Changeling



Televizyon izleyemiyorum. Meğer ne boktan bir alışkanlıkmış televizyon izlemek! Üflesen arıza yapan, on dakika yağmur yağsa donup kalan DigiPlus'ım dün geceden beri çalışmıyor. Bazı kanalları alıyor, bazılarını almıyor. Yani sadece My Max ve Action Max'i izleyebiliyorum. Çatıdaki çanak anten dönmüş. Çatı katının müdavimleri şehir dışında olduğu için arıza giderilemiyor. Bu sebeple dün başlayan Star Tv dizisi Aile Reisi'ni de, Kanal D dizisi Geniş Aile'yi de izleyemedim.

Televizyon izlemek yerine Clint Eastwood'un son filmi "Changeling"i izledim. "The Wineville Chicken Coop Murders" adıyla Amerikan Suç Tarihi'nde yerini alan hikayeyi, J. Michael Straczynski senaryolaştırmış. Dönem filmi çekmek sadece bizim ülkemizde sorun olduğu için Changeling'in bu konudaki olağan üstü başarısının altını çizmeyeceğim, bizimkilerin canı acımasın diye. Gerçek bir hikayeden yola çıkıldığı için etkili bir öyküsü var ama, senaryo zaman zaman beni gidişata inandırmakta çok zorlandı. Filmin bazı yerlerinde yönetmenin, Straczynski'nin "episode" alışkanlığını aşmak ve filmin temposunu düşürmemek için epeyce terlemiş olduğunu düşündüm. Ayrıca İşin bu tarafı kimin sorumluluğundadır bilemem ama filmin politik olarak altını değil üstünü çizdiği dönemin perdeye aktarımını tabakta muhallebi kıvamında oynak tasarlandığını ve Gustav Briegleb'in varlığının hafife alındığını düşünüyorum. İzlerken de "madem izniniz bu kadardı, o zaman hikayeyi doğrudan Gordon Stewart Northcott üzerine kursaydınız.", dedim.

Eastwood'un, oyuncu seçimlerini yerinde buldum. John Malkovich, Jeffrey Donovan ve Jason Butler Harner'i çok başarılı bulmama rağmen "Christine Collins" rolü için niçin ısrarla Angelina Jolie'yi istediğini anlamadım. İtiraf etmeliyim ki Jolie'nin, film boyunca fiziksel kusursuzluğunu ve cazibesini mümkün olduğu kadar kamufle etmeye çalışmasını haddizatında olağan üstü şık bir üslupla küçülerek oyun vermesini, sağlam oyunculuk hileleri deneyerek karakteri yaşatmayı denemesini, çabasını hayranlıkla gözledim ama, maalesef filmin başından sonuna kadar çalışkan bir "Angelina Jolie" izledim, can vermeye çalıştığı karakter Christine Collins'i değil. Beni inandıramadı. Üzgünüm.. Filmin Oscar alamamasına şaşırmadım. Ancak hiç değilse Gary Fettis 'in evine bir adet Altın Amca Heykeli götürmesini isterdim. İyi seyirler!


Böyle işte...






••
Fotoğraf filmin resmi web sitesinden alınmıştır.

.

19 yorum :

Kart Martı dedi ki...

Merhaba,
Fotoğrafın sahibi Vedat Ozan, Kadıköy Maarif Koleji'nden olan Vedat Ozan mı acaba?

ranini dedi ki...

@ kart martı

evet.

felek melek dedi ki...

haklısın ranini,

dikkat spoiler içerir

sanford polise verdiği ifadede kümesten kaçmaya çalışan çocuklardan hiç bahsetmedi. oysa fotoğrafları gördüğünde ilk hatırlaması gereken konu o çocukların ve dolayısıyla da walter'ın kaçtığı ya da başaramayıp yakalandığı olmalıydı. ama konudan hiç bahsedilmedi. gordon'un bu konudan bahsetmemesi normal olabilir ama yiğeni anlatmalıydı.

dikkat spoiler içerir

bana göre en büyük senaryo çatlağı burada oluştu.

Merope dedi ki...

ben clint eastwood un mystic river dan sonraki hiçbir filmini sevemedim. dram ötesi mi diyim ne diyim artık, acılara gark insanlar, olaylar.. mesela milyon dolarlık bebek türk filmini aratmayacak saçmalıklarla doluydu! bir tek ben mi böyle düşünüyorum, bilmiyorum ama bu melodramlara ısınamadım.
bir de angelina konusundaki fikrine katılıyorum, kadın güzel ve dişi, insan acılı anneden çok lara croft gibi bakıyor kadına :))

sokak köpeği dedi ki...

çinlileri, hunharca katlettikleri insanlar -türkler demiyorum dikkat edin!- için öte dünyada Allaha havale ederken bu tarafta üstüme düşen ve elimden ancak gelebilen 'en azından mallarını kullanmamak' şeklindeki protesto şeysini nasıl gerçekleştireceğimi bilemememin derin üzüntüsünü yaşıyorum.

raniniye de bloguna politika bulaştırmama izin verdiği/vereceği için teşekkürlerimi sunuyorum.

Allah onu Çinli malları kullanmaktan korusun!

lulu dedi ki...

Burda politika yapmaya izin veriliyorsa ben de bayramlik agzimi acayim.. Bayiliyorumum bizim insanin mevzu baska insanlar olunca ultra merhametli olmalarina, ultra duygusal ultra protesto canlilari olmalarina.. Ama nedense soz bu topraklarda olanlara gelince kimsenin umrundan olmuyor... Fransizlar Ermeni yasasini kabul edecekleri zaman ne demistik, onlar yaptiklari Cezayir Katliam'ina baksinlar, once onun icin ozur dilesinler demistik. Yarin bir Cinliye bu olanlari sorursaniz size Ermenilerin basina gelenleri hatirlatir.. Biz bos verelim Ermenileri bazi seyleri anlamak icin cok eskiye gitmeye gerek yok. Turkun Turke uyguladigi, bugun Cinlilerin yaptigi katliamlardan daha vahsi iki katliam gorduk; Maras ve Sivas Katliamlari. Maras'da olanlar Kenan Evren gibi bir adamin dahi tuylerin diken diken etmistir. Bu katliam sirasinda katledilmis cogu insanin vucudu tek parca halinde gomulmedi, nerdeyse butun olulerin vucutlari parcalanmisti, hamile kadinlarin karni desilmisti, ninelerin gozlerini tornavida ile oyulmustu, coluk cocuk yasli genc demeyip bircok insana tecavuz etmislerdi.. Bu katliami bir gun protesto etmemis (katliamda yakinlarini kaybedenler adalet icin protestolar yapiyorlar, ama seslerini duymak isteyen pek kisi yok), adalet icin cirpinmamis insanlarin baskalarin coplugunu protesto etme meraklarini saskinlikla izliyorum.. Neden saskinlikla izliyorum cunku suclular cezalarini cekmediler, cunku adalet saglanmadi, boyle oldugu icin yarin bu ulkede bir baska Maras Katliam'i olabilir. Her ne kadar bu yazimi tetikleyen burdaki arkadas olsada, yazdiklarim ona degil.. Cevremde bu topraklara olanlar uzerne zerre dusunmeyen, dusunmedikleri gibi protesto edenleri, ozur dileyenleri hor goren insanlar oldugu icin ben de bir seyler yazmak istedim.. Bi de bu insanlarin burdaki arkadasin yaptigi gibi Turkler demiyorum insanlar diyorum deselerde bal gibi de biliyoruz insaniz, soz eski soydaslar olunca empati yapmamiz daha kolay oluyorr.. Zira dunyanin her tarafinda katliamlar devam ediyor, insanlar oluyor.. Turkiye daha dun katliamci devlet baskalarini birini agirladi, ornegin Darfur bolgesinde soykirim yapmis olan Sudan'in Devlet Baskani Omer Hasan Ahmet Besir. Ve Darfur'da olenler kimsenin umrunda olmadi, bugun cevremde Cinlileri protesto edenler cogu Darfur'u dahi duymamislar!

ranini dedi ki...

@sokak köpeği

bu hassasiyetle türkiye'de yaşamaya, nefes almaya, türk malı kullanmaya da zorlanıyor olmalısın...

Kart Martı dedi ki...

Tekrar merhaba;
Teyid amaçlı bir soruydu bu. Cevabınız için teşekkür ederim.

burdaki arkadas dedi ki...

ne ki yani şimdi bu? onların katliamı benimkini döver mi demek istedim ben? bu mu çıkıyor söylediklerimden? ya da lisede miyiz münazarada kazanmaya çalışan çocuklar gibi laf yetiştiriliyor? bahsi geçen 'katliamları' onayladığım, en azından görmezden geldiğim gibi bir sonuç mu çıkıyor kelimelerimden. şaşırıyorum bu! yahudileri katleden nazileri, filistinlileri öldüren israillileri, kürtleri bok çukurlarına atan türkleri, sivasta aydın öldüren gericileri, başbağlarda sünnileri katleden alevileri, zencileri köle yapan beyazları ve aklıma gelmeyen bütün zalimleri lanetliyorum ben... cehennemin en dibinde yansınlar, çıkamamak üzere kör kuyulara düşsünler.

insanın kendini savunmak zorunda kalması ne acı... insanın, okuduğunu anlamaması daha acı. insanın insan olmaması en acısı. -lafım asla luluya değil! bir sarhoş masasının gerçek bir canlı dostuyla birlikte varılan ve burada yerini bulmuş güçlü bir cümle olarak yazdım buraya-

sokak köpeği, bundan böyle burdaki arkadaş olarak anacaktır kendini... insanlığa mı terfi etti acaba? yoksa insanlıktan mı düştü...

pinar dedi ki...

@burdaki arkadas


"başbağlarda sünnileri katleden alevileri"

PKK’nın düzenlediği söylenen bu katliam için Alevileri nasıl suçlarsınız? PKK Alevi mi? Alevi-Sünni kavgası olsa neden Türk bir köy seçerler, başbağlara gelmeden önce binlerce Sünni köy var. (Bilginize: Kürt Aleviler azınlıktır, Alevilerin büyük bölümü Türk kökenlidir. Kürtlerin büyük bölümü Sünni, ya da Şafiiler). Böyle bir şeye nasıl karar verdiniz? Başbağlar katliamı ani bir baskın sonucu işlenmiş bir katliamdı.Bu katliamı yapanlar Aleviler olsaydılar, inanın sorumluluk alıp sizden daha çok protesto ederlerdi.

burdaki arkadas dedi ki...

ben kişisel olarak alevilerin sünnileri ya da açıkça söyleyeyim sivasta aydınları gericilerin yaktıklarına ,görünürde onlar yapsa da, inanıyor değilim. taraf okuruyum ve bir çok konuda onlar gibi düşünüyorum. olan biteni, ancak &komplo& ile açıklayabiliyorum. sadece taraf tutmadığımı belirtmek, aradaki kontrastı göstermek için söylemiştim bunu. alevilerle ve başka hiçbir kimseyle hiçbir sorunum yok. lafın kendisi manasını aşmış... aman be yaa. ayrıca alevi katliam yapmaz gibi bir sonuç çıkar söylenenlerden ki gene gene aman be yaa. ben herkesin her şeyi yapabileceğini biliyorum, elbette önce kendimden. tam da üzerine konuşulduğu gibi bir durum söz konusu, herkes etnik kökenini olumlamaya çalışıyor sanki.

çok sıkıldım, sidik mi yarıştırıyoruz ne?

herkesten özür...

adim dedi ki...

O değil de, ben en çok "Eastwood'un, oyuncu seçimlerini yerinde buldum. " cümlesini sevdim.

Anonymous dedi ki...

ranini,

Milliyet Tv ekinde TMC nin yeni dizi haberi vardı. Adı Kapalıçarşı. Başrolde Nejat İşler oynayacakmış. Bu dizi Kudret Sabancı'nın yöneteceği başrolde Berrak Tüzünataç'ın olacağı diziden farklı bir projemi. Eğer öyleyse iki sevgili TMC tarafından istihdam edilmiş gibi gözüküyor. Bu konuda bilgin var mı?

sema dedi ki...

ranini,

bugünkü Milliyet TV ekindeki bir habere göre TMC yeni bir diziye başlıyor. adı kapalıçarşı. başrol oyuncusu Nejat İşler.

bu sizin sözünü ettiğiniz Kudret Sabancı'nın dizisi değil değilmi , eğer öyleyse Berrak Tüzünataçla beraber oynayacak demektir.

ranini dedi ki...

berrak tüzünataç galiba tomris giritlioğlu ile anlaştı.

Anonymous dedi ki...

kapalıçarşı kudret sabancı'nın dizisi mi o zaman.

tomris hanımın uyan sevgilim dizisinde melis birkan oynayacakmış

kül ve ateşte bergüzar korel dendi

bu benim güzel sevgilim dizimi.
tomris hanım bu rolü tuba büyüküstüne teklif etmişti.
berrak t. hangi dizisinde oynayacak.

SEMA dedi ki...

Tomris hanımın üç projesi var.

uyan sevgilim. onun ana oyuncu kadrosu belli. bülent inal, okan yalabık, melis birkan

kül ve ateş bergüzar korel ve cansel elçin dediler ama diğer kızkardeş belli değil daha.

benim melek sevgilim o rolü tuba b. teklif etti ama sonuç belli değil.

berrak t. o zaman büyük olasılık benim melek sevgilim rolünü kabul etti.

Vakkasın Şeytanı dedi ki...

Ben de şuraya bayıldım>>"...olağan üstü şık bir üslupla küçülerek oyun vermesini..."

Bütün insanlık için Çinuçen Tanrıkorur dinlemeli insanlık. En azından O'nu dinlemeli.

Saygılarımla.

ranini dedi ki...

ben de bulduğunuz mahlası beğendim:)