Salı, Haziran 30, 2009

Apış arası vs parmak arası



4. Levent, Metro Çıkışı'nda paramatiklerinin az sağında duran ağacın altında oturdum bu öğle vakti. Yarım saat kadar. Tepemde güneş. Önümden geçip giden ayaklara bakarak sigara içtim. Gözümün önünden çeşit biçim ayak geçip gitti. Ayakların sayısal çoğunluğu erkeklere aitti ve neredeyse tamamı kapalı ayakkabı giyiyordu, kadınların giydiği binbir türlü çeşit şıpıdıklarına oranla. Aklıma takıldı, erkeklerde parmak arası terlik kullanımı neden yaygın değil? Hazır boş gezenin boş kalfasıyken oturduğum yerden birkaç telefon ettim ve doğrudan şu soruyu sordum. "Parmak arası terlik giyer misin?" Yakınımda duran 5 adama bu soruyu yönelttim. Hiçbiri de, "Evet , giyerim." demedi. Tek bir kişi, baş parmağının üzerine denk gelecek gibi konuçlanmış öküz gözü kadar bir Pembe Swarovski hayal etmiş olmalı ki "Modeline bağlı" dedi. Diğerleri bekletmeden "Hayır!" cevabını yapıştırdı. Hayır diyelerin hemen hepsi de "Delikanlı adam parmak arası terlik giymez." dedi ve "Şaka şaka!" diye ekledi.

Yoldan geçenlerin yarısı takım elbiseli işçiydi, onları iş hayatının giyim kuşam kuralları sebebiyle eledim. Çok azını plajda bile çorapla görme ihtimalim vardı, onları da eledim. Benimkilerin dördünü de kitabımdan sildim. Zaten beklemem de bitmişti, arabaya binip uzaklaştım. Aklımdan bu soruyu atabildim mi? Hayır. Günümün geri kalanını memleketin en modern teçhizatını içeren, çakı gibi insanlarla donatılmış bir mekanda geçirdim. Bu sefer de kızlar işin suyunu çıkarmıştı. Naylon plaj terliği giyen bir kız bile gördüm ama, dekorasyon gereği rapt'edilmiş devasa ekrandan tekrarı geçen Behlül karakterininin dışında, parmak arası terlik giyen bir tek adama rastlamadım. Bu soruya cevap bulamazsam uyumayacağım. Açlık, salgın hastalıklar, yaklaşan İstanbul depremi, işsizlik oranları, Ergenekon, Cerrah'ın veda yemeği, MGK toplantısı ve diğer dertlere rağmen bok mu var buna sardın kafayı diyerek arkamdan tef çalacakları da göze aldım ve soruyorum.

Erkekler neden parmak arası terlik giymeyi tercih etmiyorlar ve giyenleri de ölesiye eleştiriyorlar? Sebep sadece homofobik olmaları mı? Fani hayatlarını sadece karşı cinsin "apış arası"na girerek renklendirebilecekleri öğretildiği ve orada geçirdikleri toplam süreyle (adet demedim bak) doğru orantılı bir güç isnadı peşinde oldukları için mi parmak arasına girecek o incecik parçaya bu kadar defans yapıyorlar? Mesele bu kadar basit mi?


.

39 yorum :

Anonymous dedi ki...

sana kelimenin tek anlamıyla "yuh"demek istiyorum!! ne alakası var konunun apış arasıyla???

KelThuzad dedi ki...

Valla ben devamlı giyip çıkaracağım yerlerde (ev, plaj, havuz, piknik gibi) rahat rahat parmak arası giyiyorum ama sokakta hayatta giymem. İstanbul'da falan biraz yürüdükten sonra eve gelip kararmış topuklarımı yıkamak zorunda kalmak istemiyorum. Zaten o işin sonu Japon usulü çorapla terlik giymeye varır ki onu da kimse görmek istemez herhalde.

gülderen dedi ki...

@KelThuzad


anacım sen istanbul'un neresinde dolaşıyorsun? ben senelerdir istanbul sokaklarında açık ayakkabı giyerim hiçbir zaman topuklarım kir pas içinde kalmadı, şaşırdım!

Anonymous dedi ki...

ulan bir tane delikanlı yokmu apış parmak yakıştırmasına küfün edecek??? hepinizmi kepeklisiniz sessizce kabulleniyorsunuz???

kadıköylü dedi ki...

@son adsız

tam olarak anlayamadığım sen bu bloğu daha önce okudun mu? yoksa google'a "Apış arası" yazıp arattın da karşına burası mı geldi?

Hadsizin Başkanı dedi ki...

Apış arası da parmak arası gibi normal bir yerdir vücutta, öncelikle Adsız'a buradan cevap vereyim :)))

Türk erkeği, Allah aşkına ayağındaki kılları yok etmediği, nasırlarını düzeltmediği, periyodik olarak takriben 2-3 haftada bir pediküre gitmediği, ayak kokusuna son vermediği sürece parmak arası giymesin lütfen yazın postal giysin hatta toplum huzuru için ayaklarını kestirsin beeea :)))

ranini dedi ki...

@kadıköylü


yemin ederim hiç gülesim yoktu, gece yarısı yüzümü güldürdün:))

niye sordun "adsız"a bu soruları? Blogu önceden okumuş olsa n'olur, apış arasını aratıp gelse ne?

sen asıl benim soruma cevap ver. niye parmak arası terlik giymiyorsun?

:)

Anonymous dedi ki...

tamamen provokatif!

tam senin zekandan sızabilecek bir tanımlama

aslında ters bir argüman

ama kışkırtıcı bir tuzak

içine düşüp debelenmemizi istiyorsun

ama yemez
:)

Anonymous dedi ki...

raninim bence çok rahatsız, ayağımdan çıkacak gibi hissediyorum; rahatsız yani.
komikhobbit

muyek dedi ki...

Amerikaya buyur gel butun erkekler giyiyor parmak arasi , ama bunun yaninda butun erkekler amele gibi beyaz corapta giyiyorlar, hatta abartip takim elbise alti beyaz corap yapanlar bile var :)

Istanbulda da giyilmez cunku 1 saat yolda yurusen diger bi arkadasin soledigi gibi ayaklarin pislik icinde kaliyor , ayrica hadsizin dedigi gibi giyenlerinde cogu pedikur gibi bir seyden bir haber oolduklari ve pedikuru ulan erkek adam yaptirir mi nonos musun diye adlandirdiklari icin birak herkes kapali ayakkabisini giysin , bizim neyimize parmak arasi anca plajda denizde iste :)

Gulhan dedi ki...

Benim bir teorim var Ranini.
parmak arasi terlik zaten her yerde ve iyisi bulunmuyor, bu bir.
cok rahat seyler degiller, insanin parmaginin once acimasi lazim biraz alisana kadar, biliyorsun, oyle kolay kolay agriya aciya gelemezler, bu iki.
onlarin giyim tarzi parmak arasi terligi kaldirmaz cok daha spor giymeleri lazim, o da ancak deniz kenarinda olur bu uc.
calisan insan hele agir isciyse parmak arasi terlikle calisamaz, ancak onunla bakkala gidebilir. ki bakkala giderken giyecek daha rahat terlikler var.
parmak arasi terlik giyemeyen birisi olarak onlari anliyorum, ama camur atmak atacak baska nedenlerin arasinda bu en zayif olani..Baskan hakli...giymesinler zaten.guzel durmuyor.

hirondelle dedi ki...

Telefonda katılımcıların verdiği %80 oya katılarak delikanlı adam parmak arası terlik giymez diyorum. İşin doğrusu estetik değil bu biiir. İkincisi benim gibi düz tabansanız herhangi bir terlikle yürümek bile işkence olur bu da ikiiiii.

Hazır mikrofonu elime almışken iş yerlerine etek-askılı-terlik kombinasyonuyla gelip üşüdüğü için klimayı açtırmayarak biz takım elbise giymiş erkeklere hayatı zindan eden kadınlara bir çift sözüm var: ablalarım ben de beyaz fanila-plastik terlik-bermuda şortla işe gelmek isterim ama gördüğünüz manzara erkeklerden soğutur sizi. lütfen biraz anlayış...

Anonymous dedi ki...

ne alaka diyeceksiniz, ama yazmam lazım.

bugün bir gazete beren saat ve ay yapımın sahibi arasındaki aşk dedikodularından bahsediyordu.

bu arada ay yapım ferzan özpetek
ile bir film çekimi için anlaşma imzalamış. bir tahminde bulunayım
o filmde de acaba beren saat başrol mü oynayacak acaba?

ranini dedi ki...

@adsız

:)

kadıköylü dedi ki...

ayaklarım çok çirkin o yüzden giymiyorum giyene de laf etmiyoum ama :)))))

Anonymous dedi ki...

kelebek yazmış dedikoduyu vay be ranini gerçekten haklı çıkacaksın galiba biliyormuydun yoksa??

ranini dedi ki...

@adsız

bilgim yok. sadece sahnede gördüğümü piyasa kurallarını doğrultusunda yorumladım.

Anonymous dedi ki...

parmak arası terlik rahat değil bilakis rahatsız. ayrıca çirkin bir ayakta ne çirkin bir manzara arzeder o da ayrı. erkekler giyecekse küçük , güzel ve bakımlı ayaklar giymeli derim. öyle ayakta kaç erkekte var acaba.

joker dedi ki...

yuhh ohaa çüşş diyim bari bende bayılırım bu üçlemeye :) esas bazı mevzularda "sevmiyorum, beğenmiyorum, istemiyorum, yakışmıyor" gibi gayet basit açıklamalardan neden tatmin olmuyoruz.. bundan da homolu fobili sokmalı çıkarmalı bi analiz yapmak gerekir mi.. "bugün bunu giyen yarın tanga giyer" ya da "homofobik ne lan ne korkucam allahın topitopundan muhaha" gibi ivedik demeçlerini inadına söylemek gerekiyor bir kısım zihniyete :) bırak beni sevgilim giyse bile istemem, başka şey kalmadı mı falan derim.. çirkin çünkü. mesele sadece bu kadar basit bnm için. çirkin.

murarty dedi ki...

@KelThuzad
Sokakta giymemenin tek sebebi topuk kararması ise;al bir tane Havaianas..
Yaz aylarında sürekli terlik arası giyiyorum.Delikanlılığımdan da hiç şüphem yok.

all your base are belong to us dedi ki...

türkiye'deki ilk f1 zamanı innuendo ile birlikte oralarda dolanırken ondan duymuştum bu erkeklerin parmak arası terlik giymesine yönelik tepkiyi.. öncesinde hiç dikkat etmemiştim ve kafa yormamıştım.. ama giymemiştim de ve sonra da giymedim.. estetik olmadığı savının yanı sıra erkek adam parmak arası terlik giymez yaklaşımı da vardı innuendo'da espriyle karışık.. ben de baktım o zaman ve estetik bulmadım gerçekten.. apış arasıyla ise tek kişinin görüşü ne denli değer taşır bilemiyorum ama homofobi ile ilgisi yok benim açımdan.. aksi takdirde bilhassa parmak arası terlik giyiyor olurdum.. : )))

Anonymous dedi ki...

merhaba ranini,
benim soracağım konuyla çok alakasız olacak ama bu konularda bilgi sahibi olduğunuzu bilerek,yardım edeceğinizi umarak yazıyorum.
dahaa önce konuyla ilgili yazılarınızı okumuştum.elveda rumeli dizisiyle ilgili.
bildiğiniz gibi önümüzdeki sezon on yıl sonrası çekilecek.ordaki küçük kızlar da 10 yıl sonraki halleriyle büyümüş olarak gösterilecekler elbette.işte ben o kızlardan birisini oynamak istiyorum.ama bunun için hangi cast a başvurmam geektiğini bilmiyorum.
biraz garip biliyorum,ama sakın aklınıza 17 sinde,dizilerde oynama meraklısı aklı bir karış havada bir kız gelmesin..öyle değilim emin olun:)eğer nereye başvurabileceğim konusunda bilginiz varsa ve paylaşırsanız çok sevinirim..
şimdiden teşekkürler.
DEniz

ranini dedi ki...

boba,
innuendo'yu gözümden düşürmeye çalışmıyorsun değil mi?

:))

ranini dedi ki...

@deniz


önce elveda rumeli/ adam film die internette aratıp, dizinin yapım şirketinin resmi web sayfası aracılığıyla birilerine ulaşmayı denemeni öneririm.

sonra da blog ana sayfasında solda "dök içini rahatla" kısmı var oraya bir mail ardesi bırakır mısın?

aybabtu dedi ki...

ben apış arası - parmak arası bağlantısını bir tek innuendo'dan duymuştum ve ona ait bir yaklaşım sanıyordum bugün senin yazını okuyana kadar.. şaşırdım bu konuda genel bir bakış açısı olduğunu görünce.. son 4 yıl içinde, f1 zamanı, istanbul park, parmak arası terlikli, sürüsüne bereket turistle dolduğu için de bu konu en az üç kere daha gündemimize geldi.. arada sokakta gördüklerimizi de sayarsak bu rakam 5-6'yı bulur.. ama bir insan homofobik diye neden gözünden düşsün ki? bu kadar mı homofobikfobiksin? : ))

antihomofobitimielemanı dedi ki...

Enteresan bir tartışma varmış burada; okudum, rahatladım.

Pembe kapaklı bir kitabın, erkekler için gri kapaklı versiyonunun basılabildiği bir ülkede geçebilecek türden bir tartışmaymış meğer.

Önemsiz.

Apış arası ile parmak arası arasındaki ilintiden söz etmek bile istemem.

ranini dedi ki...

@boba

"iki nokta"ları görünce, yine kişiliğim bölündü sandım:)))

sokak köpeği dedi ki...

ne bilim ben...

http://www.gazeteport.com.tr/YASAM/NEWS/GP_492401

ranini dedi ki...

@ antihomofobitimielemanı

kesinlikle innuendo dilekçe verip, renk konusunda tashih istemiştir yayımevinden
:)



@ sokak köpeği

ankara emniyetinde görevli k9'ların da altısı ölmüş bugün. havasız bırakmışlar köpekleri öğle sıcağında kapalı arabanın içinde:/

sokak köpeği dedi ki...

saçmasapan bir şiir

"kedi pepik". evet, kendisi bir çeşit bilgelik taşır
"çuv köpek" ise öldü. ömrümün yorgun kısımlarıdır
aklımla ben birbirimizi oynatıyoruz
tarlam yağmura esintiye deliliğe açıktır

kaç gündür boş duran bir tabanca gibiyim
insan şapkasız da delirebilir kumral ve sarışınsa

aklımdan geçenler bugünlük bunlar
ve tabii birtakım hovardalıklar
vergi ödemeden yaşıyor olmalıyım

yüzüm de bir kedidir boş zamanlarımda
kalbimde kuş kadar bir köpek havlar
kafkas haritasından çerkes köylere indik biz
atlarını vurdu ve-gömdü, kente-yerleşti
gümüş eğerlerini karartıp sakladı
ne diye homurdanır sanki dedem

iğdiş geyik gibidir çerkes tabanca olmayınca
çaresi arada kovboy sinemaları

kamu düzeni ile aramda fark var

şakayla öfkeyle geçti şu son beş on yılın delilikleri
bir köpektir çerkes aklı, ağzından bulutlar akar
ben maymundan falan türemek istemedim
kediden, köpekten ve attan gelirim

evde herkesten daha iyi yazarım
arada bir pencereden bakarım ve daha eğlencelisi
yokuştan ilk çıkanı öldürmektir işim

tuhaf bir adamım arada tabancam tutukluk yapar

aklımdan geçenler bugünlük bunlar
ben asılırken bile gülen adamım

sevr ve lozan bana vız gelir

çerkesler bile eskir zamanla fakat
şimdi anladım ki bende ölüm kokan bir dalgınlık
yaşar
kaç kere söyledim evdekilere
"n'olur bir kedi alalım, n'olur bir köpek alalım
"insan boş bir tabancadır ama bakarsın birgün
patlar!
komşulardan çekinmesen hüngür müngür ağlarsın
o zaman da hergele gazeteler yazar

aklımdan geçenler bugünlük bunlar
oğlum ergin sen galiba üzüntülü adamsın

tanrı bile baksana senle oyalanıyor

çerkesce konuşmayı bilmezsin, lazca bilmezsin
unuttun bıçak atmayı ve saplamayı
adam olsan bir köpek ve bir tay edinirdin
ellerini yalar keçilerin sabah esintisinde
bana kalırsa kendinden boşan
bir celsede boşanırsın
yeter artık bu kadar yabancılaşman!

ergin günçe

gezentimezenti dedi ki...

Ranini

Bulunduğum üniversitede hemen tüm erkek öğrenciler giyiyor. Bir erkek olarak da mide bulandırıcı buluyorum görüntüyü. Hele de bilekler kalınlık açısından anakonda ile piton arasındaysa. Klasik terlik ve sandaletin suyu mu çıkmış? Görüntü çok iğrenç oluyor bence çünkü erkeklerin bileği kemiği haliyle kalın 37 numara bayan parmak arası terliği ile 43 numara bir mi sevgili ranini?

Blog açtım okursan mutlu olurum :)

gezentimezenti.blogspot.com

Hadsizin Başkanı dedi ki...

@manini,

Kızıııım beni de weather girl yap yapmışken beeea :)))

Parisien dedi ki...

Sevgili rainini,

Rastgele bloguna denk geldim ama apis arasini arattirmadan geldim :)

Simdi yedi sene once katiksiz bir turkken plaja ozel spor ayakkabi alirdim cunku terlikten nefret ederdim, evin icinde de mumkun oldugunca ciplak ayak dolasirdim sonra fransa yillarim basladi. tabii parmak arasi terlikte moda olmaya basladi. herkes giyince insanin gozune hos gozukmeye basliyor galiba insan psikilojisinden kelli bende ilk parmak arasi terligimi aldim. tabii erkek ayagi kadin ayagina gore cok bicimsiz ve cirkin oldugu icin sadece plaja giyiyordum. sonra baktim ki bes tane parmak arasi terligim olmus, simdi kisin bile parmak arasi terlik giyiyorum. Havaianas'in ince olani gercekten super bir terlik herkese tavsiye ederim.

Tabii birde Turkiye'nin yollari cok pis ve bol girintili cikintili o yuzden kadinlarin bile ayaklarini rahatlikca yaralabilecegi bu terlikleri giymesi sakincili. Bir de buradan ozel istek yapiyim ozellikle hanimlara ayaklariniz manikursuz bakimsiz parmaklariniz ust uste biniyor garip uzun yaratiklara benziyorsa allah askina acik ayakkabi giymeyin babet giyin. neyse cok uzadi.

Saglicakla

karakalem dedi ki...

öncelikle bu sorunun tek cevabı olamaycaktır. Şahsi olarak değil parmak arası normal terlikle dahi sokakta gezinmeyi uygun görmüyorum vede giymiyorum. Her şeyi erkeklik kasıntısına bağlamakta yanlış bir fikri sabitlik. Misal siz kadınlar rahat rahat yürüyebilmek varken neden ısrarla 5 metre(!) topuklu ayakkabı ile gezme zulmüne katlanıyorsunuz, apaışarası mantığıyla kadınlarada sert ve düzgün kalça sahibi olmanın tek yolu topukludan geçiyor şayiası öğretiliyor ??

Anonymous dedi ki...

deniz kum güneş üçlemesinde giyilir de istanbulda zor be.

daha bu sabah metro çıkışındayım, önümde 2 kişi, bir tanesi ayakkabılı, diğeri parmak arası terlikli. estetik olmaması hadisesini söylemiyorum bile, terlikli ayakkabılıya yetişmeye çalışıyor, bu esnada da terlikleri sürükleye sürükleye hızlı yürümek için debeleniyor. hızlı yol katetmeyi de başaramayıp önümde bir engel teşkil ediyor, ben de içten içten saydırıyorum. be kardeşim, madem acelen olacak, işe, okula yetişecen, otobüse koşacan, metro yakalamaya uğraşacan, ne diye giyersin şu parmak arasını da kendini de bizi de verem edersin. gezinme modunu kapadığın an ayağında olması gereken o değil be kardeşim.

kibritsuyu dedi ki...

konu ile ilgili belki yirmi tane entry girmişimdir sözlüğe.

niye biliyor musun? çünkü biz erkekler zavallıyız. kıro diyorlar, hanzo diyorlar. sırf parmak arası değil. parmak arası olmayanını giyeyim, pantolonun altına sandalet giyeyim, evet zonta olmamak için çorapsız giyeyim, yine de kıro oluyoruz. kravat takmak zorundayım. manşetli gömlek içinde bunalmamak için, kolları az ferahlatayım desem, kısa kollu gömlek giysem ona da kıro diyorlar. kravatla giymek kırolukmuş. aç bak sözlükte kısa kollu gömlek başlığından alıntıladım bunları.

hanımlar? terlik de giyiyor (açık ayakkabı diye isim takınca kıro olmuyor), atletle (askılı bluz diye isim takınca kıro olmuyor ama aslen atletten farkı olan bir giysi değil) de sokağa çıkıyor. işe bile gidiyor. kimsenin bir şey dediği yok. onlara kural da yok. zaten yaz olsun kış olsun o apış arasını ferahlatmaya gayet müsait etekleri var. biz pantolona da (etek giy de çık bakayım hadi yiyorsa), çoraba da, kapalı ayakkabıya da, uzun kollu gömleğe de, gırtlağa kadar büzgülü kravata da mahkumuz. birini eksik yapsak kıro oluveriyoruz. kollar kısalsın ferahlayalım? yok kısa kollu gömlekle kravat takan kırodur. sandalet giyiyim? olmaz pantolon altına sandalet giymek kıroluktur. ne yapayım? makosen ayakkabıyı çorapsız mı giyeyim? şortla işe mi gideyim? hah tam oldu. askılı bluz adını takıp beyaz atletimle gezeyim? öğğğ ameleye bak.

ranini dedi ki...

@kibrit suyu


yani olayı gensel ve tarihsel bir talihsizliğe bağlıyorsun öyle mi :)))

kısa kollu gömlek meselesine ben de takıntılıyım:( en eski sevgilimin bütün kısa kollu gömleklerini kırmızı havlu çoraplarla 60 derecede kaynatıp bozmuştum:D

Anonymous dedi ki...

kaç tane kırmızı havlu çorap vardı ki? ve neden?

nilovski dedi ki...

Keşke Behlül'de giymese..