Salı, Ocak 27, 2009

Düştüğü yerden bir avuç toprakla kalkan film kahramanı


Çocukluğumun, o hiç sıkılmadan her gece yeniden gidilen yazlık sinemalarında pek sık rastlanan bir sahneydi. O zamanlar hayatla filmler kadar ilgili değildik, biz. Filmlerden ezberlediğimiz hayatlara mahkum olmayacağımızı zanneder, neşelenirdik.

İyi ya da kötü, pek çok filmin kahramanı en az bir kez düştüğü yerden bir avuç toprak alarak kalkmıştır ayağa. Kahraman bu, adı üzerinde. Canı ne isterse yapar. Sinema perdesinden mamül kalın bir zırh var sırtında. Ayağı kayar veya çelmelenir. Düşüverir gözünüzden, yüzü koyun toprağa. Öyle soğuktur ki dokunsan yanarsın ve öyle kızgın bir ateş topu ki aynı zamanda, donarsın ilk dokunduğunda o toprağa. Meraklıları, ısrarcıları, alaycıları gözünü kırpmadan bekler, hepsi hayranı oldu sonra, kalkacak mı ayağa?

Kabukmuş, kılıfmış, zırhmış anlamam, kahraman işte. Boşuna almadı bu adı. Kısa bir tereddüt anı geçer. Kim bilir, aklından neler geçer. Yere düşen, bir an kaldırıp da başını göz ucuyla olsun bakmaz bulutlara. Bir sevdiği vardır, bulutlarda onun yüzünü ezber geçmekten korkmaktadır, belli ki. Biz de göz göze gelmek istemeyiz yerde yatanla, başımıza musallat olur belki, Allah muhafaza!

Filmlerin sonundan bodoslama daldığımız hayatlarımızda anladık ki; güvenli koltuklarımızda izleyici konumunda olmayacağız bir daha asla. Gülümseyişimizde saklı o bir avuç toprağı parmak uçlarımızdan süzülürken görmedik mi hiç? Hatırlasana! Var ile yok arasında durduğumuz zamanlardan hatıra değil mi, tırnaklarımıza musallat olan kahve-kara toprağın kiri?

Sonra..
Sonrası fazla bile!
Bundan sonrasını ancak bir duvara bakarak anlatırım.

.

2 yorum :

Anonymous dedi ki...

Güldünya dizisine 4. bölümden sonra mahir günşiray, 5. veya 6. bölümden sonra Nejat İşler ve Erkan Can'ın girmesi kesinleşmiş.

ranini dedi ki...

vallahi dün yayımlanan bölümü ab'de 31. oldu, total'de 41. sırada çıktı. eğer 6. bölümü görürse dizi hayırlısıyla o zaman isterse robert de niro da girebilir. beni bozmaz..