Perşembe, Kasım 13, 2008

J. J. Abrams'dan Öğrenilenler Ve Hırsızlar Üzerine


Cloverfield. Bu film, başarılı televizyon yapımcısı J. J. Abrams'ın sinemaya transfer olma çabalarının 2008 model bir örneği. Filmin başarısı ya da başarısızlığı bir kenara, bizim sektörün kimi mensupları bu filmin yasal DVD'sini alıp ders gibi izlemeli. En basitinden süper ipuçları öğrenebilirler. Mesela bu DVD'yi izleseler çok süper "kan"lı sahneler yaratabilirler. Makyaj uzmanı, "Çikolata sosu ve gıda boyası kullanıyoruz. Daha iyi bir kıvam tutturuyoruz böylece." diyor. Adamlar 17.59 ytl'ye bunu öğretiyorlar misalen, kim pahalı diyebilir bu derse? Ve niye çalmayı tercih eder kimi insanlar bir fikir sanat eserini legal yollardan edinmek yerine?

Çalıyoruz, malumatfuruş olma halimize yatırım yapıyoruz. Başka bir bokumuza yaramıyor üretilen işleri "anında" izleme takıntısı bana göre. Nazarımda üretemeyenin, üretenden aldığı en kanlı intikam bu. Felsefi, politik, vicdani onca kılıfa rağmen. Beynimizi kirletmekten, hafızamızda görsel kakafoni yaratmaktan başka bir faydası var mı? Misal çalarak yani hırsızlık malı film izleyip, müzik dinleyip alim olan var mı aranızda? "Bölüm yayımlandı, akşamına izlemeliyim" duygusu hangi arsızlığa tekabül eder? Keyfimize. Keyif için çalıyoruz. Sadece "erişim hakkı" kılıfı sebebiyle çalıyoruz. Bahçeli bir ev istiyorum, Macbook Air istiyorum, Louis Vuitton bavul istiyorum en büyüğünden, baklava da...

Diliyorum, her fikir sanat eseri hırsızı da günü gelsin, emeğinin çalınması durumuna maruz kalsın.

Haa, şu maliyetler/ haksız kar etmeler filan meselesini ayrıca tartışalım tabii. Ne zaman? Sen hırsızlığına bahane aramaktan vazgeçtiğin zaman.



Böyle yani..




••
Fotoğraf filmin resmi websitesinden alınmıştır.


.

11 yorum :

Smoking kills dedi ki...

çok ağır konuşmuşsun...

Anonymous dedi ki...

sdflksjdlksdjlkdsljksdflkjfdsljksdlkfsdjlkfdjlksjldklsdkjfksdk
kimseden çıt çıkmıyor anasını satayım!

acilin ben doktorum dedi ki...

"Nazarımda üretemeyenin, üretenden aldığı en kanlı intikam bu."


haklisin smoking kills, bu cumlede çok agir itham var.

@adsiz

iyice dusunmeden cevap vermemek lazim. karsi bir arguman gelistirmeden evvel iyi hesap yapmak lazim. rakip hem zeki, hem de belden asagi vurdu mu ses getiren cinsinden!

ayla dedi ki...

hafta bitiyor ranini nerede alican yaraş??

kadıköylü dedi ki...

@teletabi

sen diyorsunki, firmalar çağın pazarlama yöntemlerine uyum sağlasın ben de parasını vereyim.

ranini, çalarak izleyince alim mi oluyorsun diye sorduğunda zaten bir film izlemenin ya da izlememenin alim olmakla ilintili "olamayacağını" söylemek istemiş.

itunes denilen nanede 0.99 cent bir şarkının legal indirim ücreti. adam pazarlama yöntemini bulmuş ve uyguluyor zaten? elmalarla armutları aynı sepete koymuşsunuz. dizi ya da sinema filmini de internetten mi pazarlasın adamlar? yakında ip tv çıkacak bunu da yapacaklar. adamlar hiçbir pazarlama yönteminin gerisinde merisinde değil. sinema filmi önce sinemada izlenir savunusundalar. sizin anlamadığınız da bu zaten. "evden dışarı adım atmak zorunda bırakılıyorum" anlamına gelecek bir savunma yolu daha üzücü benim için.

ranini'ye katılıyorum. sorduğu soruya verdiği cevaptan farklı bir cevap vermemisiniz.
soru: keyif için mi çalıyorsun?

cevap: hayır, onların pazarlama yöntemleri arkaik, o sebeple çalıyorum.

:)

Anonymous dedi ki...

cevap: keyfim için çalıyorum!!!!!! çünkü bu benim kapitalist sisteme karşı isyanımdır.

sdflksjdlksdjlkdsljksdflkjfdsljksdlkfsdjlkfdjlk

acilin ben doktorum dedi ki...

@teletabi

"İnternetin yıllar içindeki gelişiminde bir felsefe doğdu ve bu felsefe internetle beraber büyüp gelişerek küresel bir olgu halini aldı. Bu dediğim internetten download yapmak değil aslında. Paylaşım felsefesidir. Eğer insanlar elinde olanları (bilgi, ürün, resim, herahangi bir şey) paylaşmasalardı internet bugün böyle büyümüş olamazdı."


katiliyorum. robin hood yasasaydi, gurur duyardi bugunleri gordugu icin!

teletabi dedi ki...

anlatmak istediğim şu. sinema sinemada izlenir görüşü benim de katıldığım bir görüş. Buna ters bir şey söylediğimi sanmıyorum nereden çıktıysa bunun tersini ima ettiğim. mevzu olan dvd sinema sonrası döneme tekabül ediyor. dvd almak için elbette beni ne kadar az yorarlarsa o kadar iyidir. kaldı ki savunduğum dvd den ziyade, VİZYON SONRASI ürünün kolay ulaşılabilir olması.

Müzik örneğini internetteki paylaşım felsefesini anlatmaya çalışabilmek için verdim. Bu müzikte yapılıyor, sinema, dizi gibi alanlarda da olmalı diyebilmek için. Ayrıca internetten anında ödemesini yapıp film izlemek çok da hoş bir görüş bence..O yöne doğru kaymalı diyorum zaten en başından beri(Eğer "hırsızlık" diye adlandırılan şey internetten kaynaklanıyorsa)..

soruya verdiğim cevap(ki sorunun cevabı evet ya da hayır olup çünkü ile devam edebilir) Hayır, çünkü daha kolay ulaşabiliyorum. bu kolay ulaşamamayı da pazarlama yöntemleriyle anlatmaya çalıştım. Özelikle de diziler için.

Neyse görüşlerim böyle. Aslında birebir tartışmaya dönebileceğinden çekindim biraz yorumu gönderirken. Yeni yorum yapmayı düşünmüyordum. Sadece "sinema sinemada izlenir" in tersini ima etmediğimi belirtmek istedim..İyi günler herkese.

tülay dedi ki...

@teletabi

küsmeye gerek yok. amaç tartışmaksa, durumu kişiselleştirmemek lazım. bir fikir atılmış ortaya karşıt görüşler olacaktır. normal. ayrıca raninide bizi birbirimize düşürmek için değil ince meselelerin konuşulmasını istediği için ortaya böyle konular atıyor.

adını bile yazamayan birini bu bloğun okuyucuları hiç ciddiye almaz.

ninova dedi ki...

gerçekten güzel tartışmalar dönmüş bu konu hakkında. belki bir de şunu tartışmak lazım, uluslararası firmalar ürettikleri dizilerin youtube benzeri platformlarda paylaşılmasına izin vermiyor. ama ülkemizde yapım şirketleri kendi kurdukları internet sitelerinde dizilerinin tüm bölümlerini yayınlıyorlar.

acaba bu 'izleyiciyi nereden ve hangi bölümden sonra yakalarsam benim için kardır' yaklaşımı mı? eğer öyleyse ne kadar doğru?

zaten tv lerde defalarca tekrarları dönen dizilerin bir de indirmeye bile gerek kalmadan yapım şirketinin teşvikiyle sitelerde yayınlanması üretilen işlerin değerini azaltmıyor mu?

ayla dedi ki...

@ninova

bu dediğin işi kanallar yapıyordu onlarda şimdi üyelik istemeye başladılar. dizi yapımcılarının böyle yaptığına hiç raslamadım.