Cuma, Mart 05, 2010

Gönülçelen'e Hırsızlık Şoku


Haberi okuyunca, "Uluslararası Telif Örgütü" nihayet devreye girdi de eserin asıl sahibinin varisleri, Asis Film'e dava açtı zannettim. Yanılmışım. Meğer "Gönülçelen"in kostüm kamyonuna kalk gidelim yapmışlar. Kostüm kamyonunun arka camını kırarak içeri giren hırsızlar ağırlıklı olarak Tuba Büyüküstün'ün kullandığı kostümleri ve ünlü markalara ait kıyafetleri çalmışlar. Üzüldüm. Süren iş, devamlılık derdi var. Bütün ekibe, can-ı gönülden geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Gönülçelen ile ilgili genel fikrimi sorarsanız, Tomris Giritlioğlu olsam, hiç kasmaz başrole Onur Saylak'ı koyardım. Nasılsa bu haliyle Cansel de kızdan yaşça büyük ve çok deneyimliymiş gibi durmuyor. Ancak Giritlioğlu'nun Cansel Elçin'i seçerek yakalamak istediği "boş bakan adam" efekti ise başarmış. Tebrik ederim. Aslında dilim varmıyor ama, bazı kostümlerin çalınması da hayırlı olmuş. Çünkü tıpkı seçilen mekanlar gibi "çingene" kostümleri de fena halde kötüydü. Gönülçelen, yeni mezun bir sanat yönetmeninin elinden çıkmış, Emir Kusturica öykünmeli, 5. sınıf film setleri gibi...Yaşamıyor. Proje izleniyor. İzlensin elbette. Ancak iş sürdüğü sürece bütün ekip, yatıp kalkıp "Tuba Büyüküstün"ün açıklanamaz ekran sempatisine dua etsin.

O değil de, ekran karşısına geçince aklımı kurcalayan iki önemli mesele var. Birincisi, Ezel'in haline fena halde üzülüyorum. Bir dünya para harca, bu kadar "sıra dışı" bir iş hayata geçir, yine de "üç kuruşa" çekilen "Arka Sokaklar" ile yarış dur. Her hafta Arka Sokaklar'ın soluğunu ticareten ensede hisset filan, olacak iş mi? Değil ama, oluyor işte. Yetmezmiş gibi bu haftadan itibaren "Haneler" de "Ezel" ile aynı gün yayıma girecek Oof Of! Diğer derdime gelince, o daha da derin mesele. Şöyle ki, Kerime Nadir'in ölümsüz eserinden uyarlanan "Samanyolu" yerlerde sürünmesine rağmen niçin yayımdan kalkmıyor? Acaba Ay Yapım, Ezel'i Atv'ye getirirken, sözleşmesine "Samanyolu yayından kalkmayacak" diye bir madde mi ekletti? Samanyolu'na oranla daha iyi share ve rating alan kimi projeleri acımadan 7-8 bölüm sonra dehleyiveren Atv yönetimi, yerlerde sürünen bu projeyi yayından kaldırmadığına göre ya projeye para vermiyorlar ya da mecburen yayımlıyor olmalılar. Anlamadım gitti! Özet: Samanyolu'nu ekrana uyarlamak ticareten parlak bir zeka gösterisiydi ama projeyi bu kadro ile hayata geçirmek sahiden de intihardan hallice bir durum oldu.


Böyle yani..




•• Fotoğraf, ilgili tv kanalının resmi web sitesinden alınmıştır.

.

15 yorum :

kadıköylü dedi ki...

ahahahahahhahahah çok manyaksın ranini yaaa ahahahahahhha eserin orjinali derken kimden bahsettin?

ranini dedi ki...

1964 yılında George Cukor tarafından sinemaya uyarlanan, senaryosu da Alan Jey Lerner tarafından yazılan, Bernard Shaw'un Pymalion adlı eserinden bahsediyorum. Nam-ı diğer "My Fair Lady"

cenebaz dedi ki...

Yaşasın,Ranini döndü:)) Samanyolu konusunda ise;Özcan Deniz'in diziyi yayınlaması için kanala para verdiğini düşünüyorum.

safeta dedi ki...

ekşisözlük de "rozalinda" benzetmesi vardı,brezilya pembe dizisi,olsa olsa o olur,"my fair lady" sadece isimde kalır....

tuba dedi ki...

Ben ise şaşırmıyorum.. Ö.D. bir evvel ki de böyle değil miydi..? sezon ortası diziye 5 haftamı ne ara vermişlerdi.. paralarını peşin almış oyuncular falan okumuştuk. Ben V.A. e çok üzülüyorum.. gitsin gitti dedikodular filan yazık kıza..

özletme ltf

tuba işte

bir adsız dedi ki...

pygmalion.

basit bir harf hatası evet ama sanmıyorum ki, william makepeace thackeray'ı da ezbere yazabilesiniz. Vanity Fair'den aklıma geldi bu isim de.

Adsız dedi ki...

my fair lady'i yıllar evvel izlemiştim, sevimli film diye kalmış aklımda, bugün gönülçelen'in ilk bölüm tekrarını yarıya kadar izledim. Beklediğim gibi güzel değil ayrıca my fair lady öyküsüne kattıkları şu saçma dramatizasyonlar ayrı bir konu. Oyunculuklara gelince elçin de büyüküstün de kötü. Bir de şu darbukatör bayram şivesini bıraksınlar artık ya,kafada bir roman imajı var öyle sürdürüyorlar.

drazen dedi ki...

Sevgili ranini,

özlettin kendini. Gönülçelen için her satırına katılıyorum, hani uyarlama(araklama) senaryo vs geçtim, Türkiyede artık çok fazla özgün iş aramıyorum. Lakin aktarım çok kötü, çok fazla "karton" Cansel Elçin'in kısmen bazı 2. adam rollerine adapte olabileceğini düşünüyorum ; lakin başrol olmaz. Baştan iptal. Evet, pek tanımam ama diğer genç arkadaşı 2 dizide de beğendim, parlak duruyor.

Samanyolunu bi 15-20 dakika izledim. Sana katılmıyorum, kişisel fikrim projenin çok ticari başarılı bir proje olmadığı yönünde. Samanyolunun potansiyel izleyicisi , Samanyolundan alabileceği her şeye, yaprak dökümü ve Aşk-ı memnu - entrika, dram, akrabalar araısndaki gönül ilişkisi vs- sayesinde doydu, Samanyolunun bu araziye sürebileceği hiçbir yenilik yok. Ki kanımca Kalp Ağrısı da tutmaz. Bu nedenle de, daha iyi oyuncularla bile köpürtülmesi çok zor bir proje diye düşünüyorum.

Ha o arada İhanet diye bir dizi izledim geçen. ben başta Kurtlar vadisi parodisi diye düşünmüştüm; meğerse gerçekmiş :) Bir holdinge ait bir araziyi satın alarak oraya " free shop" kurup ülke ekonomisini parçalamayı planlayan bir şirketin hikayesini anlatıyor. şaka değil :D Başrollerin biri MErve Sevi, diğerini bir-iki yıl önce böyle köylü möylü bir dizide gördüğüm düzgün tipli bir genç arkadaş. Lise dizisine koysak sırıtmayacak 2 başrolle politik kurgu castı yapmak da bambaşka bir hadise zaten :) İzle derim

Hoşçakal

ranini dedi ki...

@drazen

ben de sizi özlüyorum : )

şaka mı yapıyorsun ihanet'in ana meselesi bu mu? keşke izleseymişim
: ))))))))

Deniz dedi ki...

Gönülçelen' de ne Tuba B. oturmuş çingene rolüne ne de Cansel E. O dublajla, müzik dehası havaları hiç inandırıcı olmamış.Karizmatik bir karakter yapmak istemişler ama yanından bile geçmiyor bence.

Samanyolunun halen yayında olmasının Ezel transferindeki bir
şart ile ilgili olduğundan eminim.
Atv'nin dizi politikası malum yoksa.

Arka sokaklar Ezel meselesine gelince arka s gündüz tekrarına
bişey bulamayıp tvde takılsam on dakka dayanamıyorum.
Nasıl bu kadar rating aldığına gelince Ezeli izlemek dikkat istiyor detaylar felan.Bizim seyirci şöyle basit,dikkat gerektiremeyen şeyleri seviyor.
Aşk ve ceza o karma konu yeni töreler icad eden resmen saçmalayan senaryosuyla aldığı rating başka nasıl açıklanabilir bilmiyorum.
Unutulmaz diye bir dizi var hele
2 senedir doğmayan bir bebek:))...

Kalp ağrısına gelince yine klişe bir senaryo cast seçimi de çok kötü
Beste Bereket iyi oyuncu ama başrol
karizması yok bence.
Sarp Levendoğlu ise hiç olmamış
aşk meşk temasına adamın tipi uymuyor bir kere.Yaramaz çocuk gibi duruyor ekranda.Tutmaz diyorum ben...

ranini dedi ki...

@deniz

Arka Sokaklar'ın başarısını -Ezel izlerken dikkat istiyor diye- seyircinin kolay işe takılmasına bağlamak haksızlık olur. Ezel henüz 20 bölümdür yayımda, Arka Sokaklar 4. senesini idrak ediyor : )

Deniz dedi ki...

@ranini Arka sokakların başarısı
basit yormadan takip edilen senaryosuna bağlı.
Kaç sezondur yayında olduğunu biliyorum.Bence bu sebepten tutmuş bir dizi.
Ezel ile rekabetine gelince
seyirci genel olarak basit,kolay takip edilen işleri sevdiği için
Ezel öyle extra ratingler alamıyor
demek istedim direk Arka Sokaklarla ilgili değil.
Ezel'i hangi güne koysan yine karşısındaki belki aynı kalitede, emekte olmayan dizi gene hatırı sayılır rating alacaktır. Ezel kopup açamayacaktır arayı.
Bazen Ezel izlerken senaristlere kızıyorum bunu söyletmeseniz karaktere anlamıyacakmıydık diye
ama haklı adamlar millet alışmış
ağır tempoya yabancı dizi alışkanlığı olmayanlara hele ağır, takip etmesi zor geliyor.
Ama zamanla değişecektir bu durum
Ezel'e kısmet olmayacaktır belki
ama sonraki farklı kaliteli işlere kapı açmış olur umarım...

ranini dedi ki...

Ezel'in senaristlerinden Kerem Deren geçirdiği bir rahatsızlıt sebebiyle Alman Hastahanesi'nde yatıyor. Kritik zamanlardan geçirmiş. Genel durumunun an itibariyle iyi olduğu söyleniyor. Allah yardımıcısı olsun tez zamanda sağ esen aramıza dönsün diyelim.. Sİz de dua etmeyi ihmal etmeyin derim..

Deniz dedi ki...

Allah acil şifalar versin.
Kısa zamanda toparlanır inşallah...

Arzu dedi ki...

Ranini,

Ekran yorumlarını okumayı o kadar çok özlemişim ki tarif etmeye kelimeler yetmez...

Özel istekte bulunabiliyor muyuz? Peçete yazıp "bu kalp seni unutur mu? dizisinin yayından kaldırılmasıyla ilgili yorum istiyorum" desem olur mu?

Sevgiler,

Arzu