Pazar, Mayıs 03, 2009

Zaman akıp gider durulmadan*


Uzun yıllardır, "ranini" mahlası ile sanal alemde gezinmekteyim. Ananemden miras. Küçükken adımla birlikte "ninni" yi yuvarlarken bulduğu bu isimle seslenirdi. Hiç yabancılamazdım, adımı aramazdım. Lakap seven bir ailede büyüdüm, belki de bu sebeple düşkünüm müstear isim kullanmaya, bilmiyorum. İtiraf etmeliyim, ailenin en sağlam lakaplı adamı, babamdı. Adının önünde, "fıstık" sıfatını taşıdı, ölene kadar. Mezar taşına yazmak istedim, annem izin vermedi. Niye annemi dinlediysem...

Mahlaslara yakın duruşum çocukluktan, kurguya yakın oluşum gibi aynı kaynaktan. Kendimi bildim bileli okuyan biriydim. Annemin anlattıklarından öğrendiğim kadarıyla "belimi tutamazken" kitap sayfaları çevirerek uykuya dalarmışım. Babamı da hep kitap okurken hatırlarım. Annem çığlık kıyamet söylenirken, babam odasına çekilir ve kitap okumaya başlardı. Annem, babamın bu umarsızlığına bozulur daha çok konuşurdu. Elindeki eserin onda yarattığı duygu durumuna göre babam ya kitabı bir kenara koyar kalkar ve annemi döverdi ya da bir sigara daha sarar kıçını dönerdi. "Kitap oku" demez, özendiren sonuçlar gösterirdi. En özendirici olan da kitap okumanın hayat kurtardığını öğrenmek oldu. Babam kitap okuduğu sürece annemin hayatı güvendeydi. Öyleyse benim de hayatım kurtulabilirdi. Öyle diyordu babam. Okudum. Ne okuduğumu unuttuğum zamanlar oldu ama okudum.

"Kitaplarla bu kadar haşır neşir birinin tek satır yazmaması hiç normal değil" demişti. Oysa bu lafı duyduğumda da yazarak para kazanıyordum. Basın bültenleri, konuşma metinleri, projelere ön sözler, son sözler, raporlar, kompozisyondan hallice sunumlar, spotlar, satış metinleri kaleme aldığım gibi yazan çizen adamları da denetliyordum, o lafa pek alındım. Yazıyorum zaten, dedim. "Başkaları için yazıyorsun, kendin için de yaz"dedi. Yıl 1992. İşte o gün bu gündür, yazmaya çalışıyorum. Önce Ekşi Sözlük sonrasında da bu blog sayesinde de kendim için yazdıklarımı paylaşmanın keyfine varıyorum. Şimdilik buralardayım, yarın bohçamı toplayıp nereye giderim, bilmiyorum. Bekleyip, göreyim diyorum.

Unutmadan,

Bir pazar kahvaltısında beni "blog" dünyası ile tanıştıran, blog açmama vesile olan Goddess Artemis'e,

Blog söyleşilerinin tüm misafirlerine,

Söyleşi teklifimi sorgusuz, tanışsız kabul eden, bana güvenen ve cesaret veren Ahmet Mümtaz Taylan'a,

Son söyleşisini bir türlü yazıp, bitirip, yayımlayamadığım, borçlandığım Bora Tekay'a,

Blog fotoğrafını ve daha nicesinin kullanımını bağışlayan ve söyleşilere gözüyle katkı sağlayan Vedat Ozan'a,

Gelip geçen, bakıp kalan, söz söyleyen, suskun gözleyenlere,

hepinize teşekkür ederim.

Gözünüze, dimağınıza, gönlünüze sağlık!

Böyle yani...

24 yorum :

nisa'n dedi ki...

Sevgili ranini yazılarınızı epeydir ilgiyle takip ediyorum...''tüm zamanların en unutulmaz dizisi hangisidir'' anketine oy kullandım...ama benim gerçek oyum ankette olmayan'' Sahra'' ve çok kısa sürmesine rağmen ''Erkekler Ağlamaz '' dizilerine ... tabii bunda oyuncu Serhat Tutumluer 'in büyük payı var... Serhat Tutumluer ile de söyleşi yapmayı düşünür müsünüz ?

ranini dedi ki...

@nisa'n

hoşgeldiniz :)

serhat tutumluer ile söyleşi yapmak için irtibata geçmeyi denedim. bağlı bulunduğu firmaya birkaç kez mesaj da attım ama cevap vermediler.

porke dedi ki...

selam ranini,
bi iki ulasmaya calistim ama yorum yazmayi beceremedim, takip ettigim ender bloglardan, devami dilegiyle..
yaprak dokumu hakkinda yazmiyorsun ne zamandir, devam edecekse tamamiyle tesaduf ustune kurulu hale gelmis bu senaryo artik nereye gider bilemiyorum ama gercekten uzuldugum nokta (bana noluyosa ama uzuldum cidden) olmus bu dizi deyip sevdigim (ki bi tv isini sevebilecegimi dusunmezdim bunca yillik seyirci olarak) bi ise artik ayni ozenin gosterilmemesi oldu, elalemin tv dizilerine bakiyorum habire cita yukseliyor, neyse acikli bi durum...
sevgiler

ranini dedi ki...

@porke

yaprak dökümü bu yıl veda edeceğini sezon başında açıkladı.

ve hoşgeldiniz:)

Mum Boya dedi ki...

veda havaları mı sezinliyorum? hayırdır inşallah.

ranini dedi ki...

@mum boya

gitmiyorum bir yere, söyledim ya şimdilik buradayım ;)

zelmac dedi ki...

bizde sana teşekkür ederiz ranini. enfes yazıların ve röplerin içün
devam devam devam.....

joker dedi ki...

öncelikle senin de eline emeğine sağlık ranini. :)

bu blogu takip eden kitle genel profil itibariyle hiç hoşlanmıyordur o diziden diye tahmin ediyorum.. o yüzden benden başka oy veren olmamasına şaşırmadım.. oyumu kurtlar vadisi ne verdim. son "pusu" saçmalığına değil.. esas kurtlar vadisi..

özellikle sinegraf bünyesindeyken, ilk 55 bölüm çok çok iyi. diziyi bir bölüm bile izlemeden sağdan soldan duyduklarıyla, gereksiz bi önyargıyla eleştirdi insanlar.. oysa kötü bir başrol oyuncusuna rağmen bu dizi rekorlar kırdı maçları geçti reytinglerde.. baş karakter dışında kalan kadronun usta oyunculuğu.. herkesin rolünü adeta yaşaması. karakterlerin diziye yedirilişi.. baş karakterleri bırak "bilmemkimin adamı" şeklindeki yan rollerin bile fenomen olması.. harika kurgusu.. hikayede 70 bölüm öncesiyle bağlantılı gelişmeler.. sokaklardan en tepeye ilerleyen çok sağlam bi hikaye.

öyle verimli projeydi ki millet hala ekmek yiyor üstünden. bugün polat alemdar ya da uğruna mevlüt okutulan çakır falan değil laz ziya nın kızlarını bile hatırlar izleyenler.. her şeyi birilerinin dangalaklığına yormamak lazım dizi tuttu diye, ortada bi başarı var bana kalırsa ve gerçekten en unutulmaz dizi sıfatını sonuna kadar hak etmekte..

daha çok yazılır da gerek yok.. 55 ten sonrasını zaten beğenmem.. şimdiki ise rezil.. tadında bitmeliydi. ama para tatlı şey..

kurtlar vadisi bi dizi olmaktan çıkmıştı.. bence "ben en çok bu yapımı sevmiştim" diye değerlendirilmemeli anket..
ölçü sadece bu olamaz elbet ama şahsen ben izlemedim ve şaşıfelek ten kimseyi tanımıyorum. ama memati desek diziden nefret eden dahi bilebilir..

hem "en unutulmaz dizi" de 3 sayfa entry olmaz :)) süper baba ve ikinci bahar yarışır vadiyle.. neyse amma uzattım gereksiz..

meraklısına, takım elbise hiç sevmem, silahlardan hoşlanmam, kendimi polat sanmıyorum.

Mum Boya dedi ki...

bana bu "simdilik buradayim" nedense "gidecegim" gibi cagrisim yapiyor. neyse giderken nereye gideceginizi soylersiniz belki en azindan :)

mani dedi ki...

ranini dogum gunun kutlsun olsun, nice senelere!! 19 yil olmasda 1-2 haftadir yazilarini okuyorum.. bence nereye gidiyorsun git ama yazmaya devam et :)))

bi de 19 yildir sanal alemde bu mahlasla gezindigini soyluyorsun, fakat 1992 yillinda baslamissin, 17 yil olmuyor mu? kac yildir sanal alemde yaziyorsun? biraz gec kesf ettigim icin merak ettim..

Chikai dedi ki...

happy blogoversary!

http://www.mycomfyzone.com/

mermaid dedi ki...

hepi börtlek ranini.

Hadsizin Başkanı dedi ki...

@Raninimmm,

Canım, bebeğim, tontişkom, kııııııız Allah cezanı vermesin beeea, ayyyyyy ne güzeeel blogunun yaşgünü yaaaa :) Şaşırdım heee :P Amaaaaan ağlıycam heeee... Valla bak.

ranini dedi ki...

@mani

"yazmıyor olman tuhaf" lafı edildiğinde yıl 1992 idi dedim.


blog 1 yıldır var.

ursula dedi ki...

Şimdilik burdayım deyince her an gidebilirim, kafamı bozmayın gibi bir anlam çıkıyor sanki.. umarım hiç bozulmaz kafan ve uzun süre bizimle paylaşmaya devam edersin güzel yazılarını..

bu arada dün milliyetin internet sitesinde okudum, yaprak dökümünü bir sezon daha devam ettirme kararı almışlar :(

ranini dedi ki...

@ursula

teşekkür ederim güzel sözleriniz için...

demek zirvede bırakıp efsane olmak yerine, "kazanabildiğimiz kadar kazanalım" fikrinde karar kıldılar. o da olur.

Anonymous dedi ki...

ranini,

gecenlerde gorunmez olmak istedigini ben yanlis anlamistim ;) bugun de bu yaziyi yanlis anlamak istiyorum.. "simdilik gitmiyorum" her an gitmek isteyen birinin edecegi bir sey.. bence yazmak sana da bize de iyi geliyor.. nereye gidiyorsan git fakat yazmayi ihmal etme. sen benim takip ettigim tek turk blog yazarsin.

Anonymous dedi ki...

umarsızlık- çaresizlik
umar- çare

NN dedi ki...

Ranini
seni okumak çok keyifli, sayfanda yeni kayıt var mı yok mu bakmak ise heyecanlı.
hep yaz olur mu ;)
xxx

ranini dedi ki...

sevgili adsız

teşekkür ederim uyarınız için ama ne demek istediğime hakimim, kullandığım lafın da anlamını biliyorum.

annem babamın onu umursamadığını düşünmezdi. babamın o halinin çaresizlik, zavallılık olduğunu düşünür daha da sinirlenirdi bunu anlatmak istedim.

Salvatore Rossiccio dedi ki...

Merhaba raninimanini:)

Bir sey aklima takildi eger goz gezdirmez okursaniz soruyu gorecek ve atlamayacaksiniz ve cevap verebileceksiniz, vermenizi istiyorum cunku merak ettim. 19 yildir gezindiginizi soyledigizi sanal alemin icine internet oncesi bir haberlesme protokolu olan macintosh ducp'u da mi katiyorsunuz?

Babaniz anladigim kadariyla okumaktan ve annenizi dovmekten arta kalan zqamanlarda calisiyormus belki de calismayan bir rantiyeydi bilemedim onemli de degil zaten, burada dikkatimi ceken "surekli okumak" ile "mikro siddet" arasindaki iliski, bana guzel bir acilim sundunuz tesekkur ederim, patronlarima iletecegim bunu bir kavramsal sanat temasi olarak, "entelektualizm ve mikro siddet". guzel. guzel. pardon mikro siddet diyorum, anladigim kadariyla babanizin sadece annenize kasti varmis da onun icin mikro siddet dedim.
tesekkurler, saygilarimla.
SaRo

ranini dedi ki...

@salvatore

hayır, dahil etmiyorum.

aybala dedi ki...

"Gelip geçen, bakıp kalan, söz söyleyen, suskun gözleyenlere"

niyeyse içimden gülümsemek geldi :)

Hadsizin Başkanı dedi ki...

Ya bu Salvatore hakkaten İtalyansa ben de var ya Norveçliyim kızıııım bu beyefendi valla da billa da benden daha iyi Türkçe şakıyooo beeea :) aaaa şaşırdım heee, sürekli laf atsam da tınmıyooo tam bir "İtalyan" salon adamı :))) Kıııız Salvatore, sevdim seni heee :P

Hayır, merak ettiğim nokta şu... Benim ayı kocam 2003ten beri sadece kolay günlük temalı birkaç türkçe kelime, birkaç parça küfür ve sex temalı kelime bilip 150 kelimelik bir türkçe hazinesi ile ilkel bir maymunu andırırken bu herif aman bu bey valla TRT speaker'ı gibi, nasıl böylesine bir ilerleme kaydedip böyle bir Türkçe'ye kavuşmuş merak ettim, söylerse sevinirim... Eeee hadi söyle beeea Salvatore, aaaa bak söylemezsen atlar uçağa oraya gelirim senin o bıyığını (varsa) söker tek parça halinde sana yedirtirim heee :PPP