Cuma, Mayıs 08, 2009

İrmik Helvası Tarifi


Akıllının da, delinin de gündemi aynı şu taşına toprağına kurban olduğunuz memleketinde. Genellemelere sığmayan, taşan tespitimi kendi küçük çevrem ve annemin yeni sosyal çevresi üzerinden biriktirdiğim verilerle oluşturdum. Memleketin genel gündemiyle özel durumları sebebiyle hakkıyla ilgilenemeyen La Paix halkı ekran gündemini tam gaz takip ediyor. Uğur Dündar'ın icadı sayımlara göre 47 kişinin ölümüyle sonuçlanan kanlı nişan gecesinden bihaber oldukları halde, memleketin her aklı başında hanesi gibi onlar da pazartesi akşamı Son Bahar, çarşamba Avrupa Yakası ve perşembe gecesi de Aşk-ı Memnu izlemişler. Salı gecesinin akıbeti meçhul, annem o gece ne seyrettiklerini hatırlayamadı. Pazartesi gecesi, Son Bahar'ın yarısında -tam da Nursel, Serdar ile hemhal olurken- koğuşun en kıdemlisi Filiz Hanım, kanal değiştirmiş. Annem de küsüp, yatmaya gitmiş. Bu gece ne izleyeceksiniz? diye sordum, galiba yine "Adanalı" dedi.

Kilit altında kalmak sahiden akıl kârı değil, bir- iki saatliğine bile olsa geriyor insanı ya da beni çok gerdi. Ne demek istiyorum, izah edeyim. Ziyaret ritüeli gereği iki tarafın da kilit altında olduğu aydınlık bir sofada buluşuyorsunuz. Dış kapının zilini sadece bir kez çalıp, açılana kadar bekliyorsunuz. Hemşire, kilitli kapıyı açıp sizi içeriye alıyor ve girdiğiniz kapıyı kilitliyor. Sofada beklerken benim gibi kaşarlanmış ziyaretçilerden değilseniz uyarılarını yapıyor. Hastaya herhangi bir şey vermek, verdiğini almak yasak. Uyarılarını bitiren hemşire sizi yalnız sofanın diğer ucundaki kilitli kapıdan içeri giriyor. İki kapısı kilitli bir yerde kalmaktan kastım budur. Naysa. Duruma göre (ilk ziyaretimde 40 dakika beklemiştim kilit altında, unutmuş hemşire benim geldiğimi. yemek vakti gitmiştim gerçi, haklıydı.) uygun bir süre sonra diğer kilitli kapı açılıyor, hemşire yanınıza konuşan bir Karnıbahar bırakıyor ya da suskun bir Asma Yaprağı. Sabrınız ya da özleminiz kadar vakti birlikte geçirdikten sonra iç kapının zilini çalıyorsunuz, işlem tersine çalışmaya başlıyor.

O değil de İrmik Helvası'na süt katılır mıydı? Deminden beri bu sorunun cevabını hatırlamaya çalışıyorum, hatırlayamıyorum. Hem insan annesini tarif ederken onu 'Asma Yaprağı' na benzetir mi? Hastane ziyaretini anlatmaya niyetlenip lafın sonunu helvaya bağlar mı? Nurten Teyze, kulakların çınlasın!

Hepimize iyi bir hafta sonu tatili diliyorum.

.

10 yorum :

Deniz dedi ki...

Katilir. Hatta sirf sutten yapilir bence.

Kolay gelsin, gecmis olsun.

Hadsizin Başkanı dedi ki...

Helva mı, ayol oatmeal yap ne helvası beeea :)

Gulhan dedi ki...

asma yapragi guzeldir oyle ince narin durur asmanin ustunde. ruzgar yakisir ona sabahlari eserse hele altinda yatip yapraklarin gunesle dansini seyretmeye doyum olmaz.
oyle suskun bir donemin sonunda helva yaptik biz ranini. sut koyup koymamamiz gerektigini soracak zaman dahi olmadi.
sabir ve sifalar diliyorum.

Zelmac dedi ki...

ranini yapmaaaa, geçen günde kabak tatlısı koymuştun zaten, kızım rejimdeyiz tatlı yemiyoruz...litfen ama :((( agzımızın suları akıyor zaten

Salvatore Rossiccio dedi ki...

merhaba
la paix neresi?

ranini dedi ki...

@salvatore


merak içindeyim, neden canınız çeşitli vesilelerle soru sormak istediğinde ya da özel tavsiyelerde bulunmak istediğinde bunları yorum kutucuğuna yazmak yerine blogun sol tarafında bulunan adrese mail atmıyorsunuz? uygun e-mail adresiniz mi yok? almak, sizin için dert olmamalı teknolojiyle haşır neşir görünüyorsunuz ;)

Salvatore Rossiccio dedi ki...

mail özel bir sey oldugu icin belki, tanimadan etmeden telefon aramak gibi bir sey belki, ama peki atarim mail. ranini1@hotmail.com, hotmail'e de her sey gitmiyor her zaman, gelmiyor da bazen.

Anonymous dedi ki...

salvatore dayı

başkan'dan ayarı alınca türkçen bozulmuş ahahahahaha! tipleme yapmak için tutarlı olmak lazım. bilerek mi bozdun tutarlılığını? kim olduğun anlaşılsın diye mi?

Salvatore Rossiccio dedi ki...

merhaba adsiz.
siz kimsiniz? adiniz yok mu gercekten? mobil telefone ile ararken numarani gizliyor musunuz? baskan kim? ayari alinca ne demek? neden tanimadigin insanlarla persona singulare konusuyorsunuz?

Salvatore Rossiccio dedi ki...

merhaba raninimanini:)
evet, mail yolladim ama cevap yok! hos, olmasini da beklemiyordum zaten:)
iyi geceler.