Cumartesi, Mayıs 30, 2009

Bahçede fare var!


Nazara gelmesin ama köpeğim on numara laf dinleyen bir hayvandır. Bahçeye bakla ektiğim gün toprağın o kısmına girişini yasak etmiştim. Şükr'olsun, hiçbir ricamı kırmaz. Yakınından bile geçmiyordu. Fakat dün sabahtan beri bahçeye her çıktığında bakla fidanlarının bulunduğu kısımla fazlaca alakadar olduğunu farkettim. Öğle vakti de boşluğa doğru hırlaması, havlaması durmadıydı. Bu sabah bahçeye çıktığında da o tarafa doğru koşturmuş, bir iki fidanı da kırmıştı. Sabah çok erken çıkmam gerektiği için ilgilenememiştim itaatsiz halleriyle, yalnız bırakacağım için de azarlamadım, öylece bırakıp çıktım. Akşam üzeri eve gelince yemek yemesi için bahçe kapısını açtığımda bir de ne göreyim? Ortalıkta salına salına gezen bir fare var! Bu yaşıma kadar en fazla fındık faresiyle müşerref olmuş bir insan olarak çığlık atarak içeri kaçtım, köpek de bana birşey oldu zannedip peşimden girdi.

5- 6 aylık kedi yavrusu kadar büyük yahu bu piç kurusu! (Biraz abartıyorsam da kesinlikle 3 aylık kedi yavrusu kadar, ama kesinlikle fındık faresi değil.)Bahçede dolaşıyor. Kapıyı pencereyi kapattım, içerde oturuyorum ve umarım bir delik bulup evden içeri girmez diye dua ediyorum o geziniyor ortalık yerde. İster misiniz doğurmak için yer arıyor olsun? Bütün keyfim kaçtı, yemin ederim. O değil de, bu garibanın bütün emirlerime rağmen bakla tarlasına dadanması, fidanları kırması, saatlerce tek bir noktaya bakması bu fareden mütevellitmiş, şimdi anladım. İlk iş olarak köpeğimden özür diledim. Yarım elma verdim, arkasından kurabiye ikram ettim, ev sahibini arayıp fareyi şikayet ettim, akıl topunu doldurdum, sevdim filan falan. Akıl topu! Bu da bir başka dertli olduğum kısım. Anlatayım.

Akıl topu plastik malzemeden yapılmış bir oyuncak. Muhite ilk taşındığımda esnafa uyguladığım "ultra sempatik insan iletişim taktikleri"nin bir sonucudur bu alışveriş. "Ultra antipatik insan etkileşimi" uyguladığım tek bir esnaf var şimdilik. Köşedeki korsan DVD dükkanı. Henüz ihbar etmedim, sadece önünden geçerken duvarına köpeği işetiyorum. (Aksiyona geçmek için dükkandan çıkıp, "Köpeğiniz bu duvara işemesin" diyecekleri günü bekliyorum.) Her ne ise; mahallemizin güzide veteriner hekiminin tavsiyesine uydum, ( biraz da hasta- hekim iletişimi oluşsun diye) aldım bu akıl topunu. Yuvarlak bir top. Topun içine kuru mama dolduruyorsunuz. Topun üzerinde genişliği ayarlanabilen kapak gibi bir ağız var. Köpek topu yuvarladıkça içinden tek tek mama dökülüyor ve ördek bağırtısı benzeri bir ses çıkarıyor. Köpekler bu topu yerde sürümeyi çok seviyor. Bazen ördek sesi fazlaca rahatsız edici olunca deliğin ağzını kapatıyorum, ne kadar yuvarlasa da mama dökülmüyor. O zaman da ağzına alıp yüksekten yere bırakıyor.

Ben bu postu yazarken ev sahibim en üst kattan bahçeme "kaya" fırlatarak fareyi kaçırmaya çalışıyor. Fareyi korkutuyormuş. Ya sabır! Şimdi gideyim. Sonra yine gelirim.

9 yorum :

Ratatuy dedi ki...

Eğer bu kısa süre içinde fareye karşı özel bir muhabbet geliştirmediyseniz, ya zehir, ya tutkal, ya kapan, ya kedi. Ya da o diyardan da göçeceksiniz.

Farelerle müzakere pek sonuç vermez zira :)

gally dedi ki...

Cok korkunc! Tabii bir de Istanbul'da aliskin degiliz boyle seylere, ayrica bir sok oluyor. Zamaninda frenk ellerinde bir evim olmustu, tuvaletin icinde gormustum bu igrenc yaratiklardan bir adet (allahtan à la Turca degildi tuvalet de.. cikmasi imkansizdi), hayatimin kabusu oldular, aylarca tuvalete giremedim:( sonradan ogrendim ki, Paris apartmanlarinda (ozellikle giris katlarinda) vaka-i adliye'den sayilirmis.

çiğdem dedi ki...

bence evin bahçeyle bağlantısı olan bölümlerine hemen şu yapışkanlı fare tuzaklarından alın ve koyun. gerçekten işe yarıyorlar. bir gün sizin boş bir anınıza denk gelip evinize doğru taarruza geçebilir o azman fare:))

meveo dedi ki...

fare bahane, fotograf sahane ranini.

toz dedi ki...

sevgili ranini,
arka bahçe işgalcin, bakla düşmanı lağım faresi arkadaşlar genellikle bölgelerinde kalır. merak etme eve yerleşmez. uzak tutmak için yapılacak en iyi şey civar kedileri bahçede beslemek olacaktır. sakın ola mamaları açıkta bırakma fareler kedi masasına da gelir.
sempatik kafe kedileri yerine birkaç şerafettin abi işini görür.
aman diyim kapan olayına girme.
kapana yakalandıktan sonra sokağa da salamazsın, beslesen de olmaz öldürmek zorundasın.aman bi de fare öldürme travması yaşama, çok fena oluyor.
zehir de tavsiye etmiyorum. bu alçak hayvanlar zehirlendiğinde gidip yuvalarında ölmez, gelir kapının önüne vicdan azabı gibi serer cesedini.
fare yapışkanları da sırtına karnına bulaşan tutkalla sağa sola kaçışan farelere neden olur.

kedidir bunun çözümü kedi:D
kuyruk'a söyle kusura bakmasın havlamakla olmuyor, kedi kardeşlerle iyi geçinmenin yollarını bulsun.
haa ama sen şehir dışı falan diyordun en son. evi boş bırakmaya gelmez. yiğit bir kapıcın varsa kursun kapanları sen gelmeden cenazeleri kaldırsın.
en mühimi de çıktığı deliklere beton dökmek olacaktır. alçı falan kesmez bu kalleşleri bas betonu.
ya da barış olarla! miki, mini, ratatuy da fareydi, önyargısız davrandık bağrımıza bastık onları.
bunca zamandır seni okuyorum ilk yorumu farelerine yaptım. ne anlatasım varmış fareleri ben de anlamadım: D

ranini dedi ki...

yoo yoo... yapışkan olmaz. hayatımda bir kere yapışkan kullandım. küçücük bir fındık faresi yakalandı o yapışkana üstelik sırtında yapışkanın sürüldüğü parçayla evin içinde koşturup sonra da mutfak tezgahının arkasına kaçmıştı. mutfak dolaplarını söktürüp bulabilmiştik kendisini:(( ben gece gider diye ummuştum sabah uyandım yine bahçede dolaşıyordu sonra cama vurup gürültü yapınca sol tarafa doğru kaçtı. köpeği saldım bahçeye farenin kaçtığı tarafa doğru koşturarak gidip oturdu. bekliyor yarım saattir.

@tozhoşgeldiniz:) bu bahçeye ilk taşındığımda ortalık kedi kaynıyordu ama terk ettiler köpeği görünce yeniden gelirler mi bilmem :)))
neyse biz dönene kadar sorunu halledeceğine söz verdi ev sahibim. üstelik taş atmaktan daha radikal çözümler uygulayacakmış :)))

ranini dedi ki...

@meveo

sahimi? la paix'nin bahçesi, iphone'la çektim :)

meveo dedi ki...

fotografi iphone'la cekmen ne farkettirir ? en iyi makine en iyi fotografi ceker diye bir kural yok. sonucta makine degil insandir fotografi ceken, uh ? ustelik "iyi fotograf" nedir ki ?

sen devam et i-phone'la cekmeye, paranin hakkini bir sekilde versin bari o da : )

felek melek dedi ki...

meveo'ya katılıyorum. fotoğraf gerçekten güzel zaten önemli olan o lekeyi yerde görebilmek ve çekmektir. makinenin, bir önemi yok. elbette bu tek güzel kare için kendini fotoğraf sanatçısı sınıfına da koymayacaksın ama :))))