Cuma, Ocak 04, 2013

Hoşgeldin İntikam..



Kaç yıldır, hazır olun Hollywood geliyor diyorum. Kolu geldi, gövdesi de seneye gelir, endişe etmeyiniz. Disney'in henüz ikinci sezonunu bitirmiş soap operası REVENGE, Abc/ Disney denetimi altında, Kanal D İç yapımı olarak Türk televizyonlarına uygulandı. Uyarlama değil, evet bu bir uygulama. Oldukça da başarılı çünkü neredeyse mekan ve karakter isimleri dışında hikayeye dair hiçbir "yerelleştirme" izi yok. En azından şimdilik. Süreyi 90 dakikaya çekmek için kullanılan dolgu sahneler ve o dolgu sahnelerdeki diyalogların başarısızlığı bile -orjinal diziyi izleyenler durumu daha iyi anlayacaktır ki bu durumda İntikam'ın hak ettiği etiket, 'Tercüme'den başka bir şey olamazdı. Allahtan tatlı bir günümdeyim. - kulağımı yormadı. 

İntikam'ın oyuncu kadrosu, küçük estetik sapmaları saymazsak oldukça başarılı. Esas kızın, orjinalinde çocukluk aşkı olan Rüzgar bile iyi duruyor genel planlarda. Yakına girince çocukluk aşkı değil de, kızın amcası gibi ya, neyse.. Engin Hepileri, Mert Fırat ve Beren Saat işin kusursuz tarafında duruyorlar. Özellikle Engin Hepileri'nin ekranda ilk kez gerçek gücünü ve enerjisini bu projeyle gösterebileceğine inanıyorum.  Ancak hikayenin bel kemiği aka Şahika ile kaval kemiği kocası için yapılan tercihler (Oyuncuların yeteneklerinden şüphem yok ama, bu bir rolü plastik olarak giyme meselesi. Neticede radyo tiyatrosu dinlemiyoruz) son derece zayıf ve kötü seçimler olmuş.

Beren Saat, son dönemde yetişmiş, genç oyuncular arasında ekran ışıltısı en güçlü ve garanti izleyicisi olanından, yolu açık olsun. Mert Fırat'ı da beğeniyorum ve bu rolü kabul ettiği için tebrik ediyorum. Sanat Grubu'nun yanlış renk ve stil seçimleriyle giyinikken karakteri Devlet Memuru gibi görünse de iyi oyuncu, yolu açık olsun. Orjinal diziyi izlerken 5. bölümde sıkıldım. Eğer bize uyarlanacağını duymasaydım da izlemeye devam etmez bırakırdım. Özellikle ikinci sezonun şakülü hepten kayık benim terazimde.  Neyse ki Beren Saat'in bu projeyi en az bir sezon götürecek kadar kredisi var, sadık seyircisinin nazarında..

Uyarlama ekibinin, "Sermaye el değiştirdi kardeşim!", göndermesi yapmaya niyet etmelerini her ne kadar zarif bulsam da, orjinal hikayede söz konusu ailenin "Krem dö la krem" tabakadan olması önemli bir noktadır. Böylece Viktoria'nın o aileye yamanmış olması, diğer çatışmalarını güçlendirir. Yani o karakterin ana açılımı dahil olduğu güçlü, köklü, aristokrat aileden kaynaklanır. Hikaye açısından ne de lüzumsuz ve önemsiz bir detay değil mi? Öyleyse tercümeye devam..

Özetle; İntikam, kişisel tarihime Türk Televizyonları'nın resmen Amerika tarafından işgalinin önemli bir sembolü olarak kayıtlanacak. Amerika, girdiği pazarı son damlasına kadar damıtmadan çıkmaz. Umarım bir B planınız vardır, Sevgili Yerel Yapımcılar.. Ve umarım bu günden sonra ekrana iş yazmak için iyi derecede mesleki ingilizce bilmek de gerekeceğinin farkındasınızdır, Sevgili Yerel Yazar Arkadaşlar..

İntikam hepimize hayırlı uğurlu olsun..
İyi Seyirler!

.
.

1 yorum :

deniz dedi ki...

Halkının önemli kesimi standartların
altında yaşayan bir ülkede ekranlarda rengarenk dekor gibi mekanlar şışır şıkır pahalı kıyafetler izlemeyi seviyoruz hepimiz, zengini de yoksulu da, garip ama gerçek. Kenar mahalleler, boyası dökük evler,manken gibi güzel yakışıklı tiplerin oynamadağı, ayakta kalmaya çalışan insanların sıradan hikayeler! tutmuyor.