Cumartesi, Mart 14, 2009

Hobbit olduğumu biliyor musunuz?


Muhtemelen pek azınız bu bilgiye sahip. Süzme bir hobbit olduğum bilgisine.. Evet. Tolkien'in efsane eseri, The Lord of The Rings'in, Türkiye gösterimi esnasında tesadüfen girdiğim Umut Sanat sponsorluğunda açılan bir sanal ortamda oluverdi herşey. Site, içinde aptal bir "item toplama" oyunu barındıran aslında tamamen promosyon için kurulmuş bir portaldı. Birkaç gece gezindim. Forum sayfasında, her ırk için ayrı alanlar oluşturulmuştu. Sonra bir gece "Shire" forumunda bir başlık açarak yazmaya başladım. Forum kuralları gereği üyeler sadece film ve eserle bilgi ve görüşlerini paylaşıyordu o alanlarda. Ben bir sofra kurdum, Beyaz Ev'in önündeki yola. Tek başıma. Bütün gece boyunca yazdım. Evi temizledim. Taşındım ve yerleştim. Bitkiler topladım. Sofraya bir sürahi bolusu su ve boş bardaklar bıraktım.

Ertesi gece ilgili başlığın olduğu foruma girdiğimde birçok protesto mesajı atıldığını gördüm. "burası forum alanı frp yapmak istiyorsanız chat odalarını kullanın" anlamında en kibarından, en edepsizine kadar pek çok mesaj vardı. Yazdım. Umursamadan yazdım. Kaç gün yazdım bilmiyorum ama bir gece sofrayı gözleyen bir çift göz görene kadar sürdü bu yalnızlığım. O geceden sonra sofra yalnız kalmadı. Her gece Deringöl mevkii diye isimlendirdiğim o kurgusal mekanın kıyısındaki sofranın misafirleri olmaya başladı. Tek bir kuralı vardı sofranın. Her misafir silahsız oturacaktı. Uruk hai'ler, Orc'lar Troller geldi geçti o sofradan. Tolkien kurgusuna göre kahvaltısı olabileceğim ırkların, dostu oldum. Ve 1990 yılından beri mahlas olarak kullandığım "ranini" vücud buldu. Hobbit ranini oldu.

Sonra bir klan kurduk. Samanpostlular. Birbirinin yüzünü hiç görmemiş, varlığını sadece bir ırk ve mahlas olarak bildiğimiz "karakterler"le sanal bir dünya oluşturduk. Gerçek dediğimiz dünyada anlatmaya çalıştığımız herkes bize gülerken ve şaşırırken biz sanal hayatımızı gerçeğe dönüştürdük. Düzenli olarak sanal hayatta kurduğumuz sofraları ortak hayatımızı yaşadığımız maddi dünyaya taşıdık. Her cuma toplanmaya başladık. Gerçek sofranın da tek kuralı vardı. Her sofra müdavimi reşit olmalı ya da ebeveyn onayı ile katılmalıydı. (Hoş, ana babasından izinli misafirleri de saat 21.00 oldu mu, eve postalardık. Sofrada tütün ve alkol tüketmeleri de yasaktı. )Türkiye'nin her şehrinden ve ülke dışından üyelerimiz oldu. Klan üyesi olmayan misafirler ağırladık her iki soframızda da. Hikayeler yazdık. Çoğunu kaybettiğimiz, kayıt altına alamadığımız mükemmel hikayelerde yaşadık, savaştık ama hiç cana kıymadık, kan dökmedik. Söz tükenmeden silaha davranmadık. En güçlü silahın söz olduğuna biat ettik. Gerçek dünyamızda tatile gittik, kutlamalar yaptık. Aşklar yaşadık, evlendik, kıskandık, boşandık. Çocuklarımız vardı, yenileri doğdu. (Biri benim adımı taşıyor. Ömrü bol olsun. Ne zaman hatırlasam gururdan gözlerim yaşarır.) Kavgalarımız, ihtiraslarımız, küskünlüklerimiz oldu. Kırıldık tamir olduk. Nefret ettik unuttuk. Gidenler oldu. Hiç gelmeyenler olduğu gibi. Ama yaşadık. Yaşıyoruz. Anlatılamazı yaşıyoruz. Bu gece yine soframızı kuruyoruz Komutan Cle sa'olsun! Bekleriz...

Yola devam, barış için...







.. Photo: hobbit ranini



.

14 yorum :

kadıköylü dedi ki...

klan kurup frp yaptınız. grubunuzdan birinin gerçek hayatta kızı oldu ve kızına "ranini" adını mı taktı?????

ranini dedi ki...

kadıköylü:))


mail at söyleyeyim adımı diyorum hala oyun oynuyorsun;) saklı değil yani..

Anonymous dedi ki...

sen yüzüklerdeki ranini'sin!!!!

Sambalici dedi ki...

ranini frpciymiş, tolkienciymiş. vallahi hiç beklemezdim, çok şaşırdım (iyi manada) süpermiş yahu, süpersin ranini.

ranini dedi ki...

@sambalici

:)

Anonymous dedi ki...

çok güzel oldu soframız her zamanki gibi
komikhobbit :)

cLé dedi ki...

ne mutlu bizi senelerdir bağlayan sofraya.. ne mutlu bu sofrayı ilk kuran hanıma ve ne mutlu bi ömrü adım adım paylaşmaya.

ömrümüz oldukça nice sofralarda şenlenmek nasip olsun bize raninim eru hakkına! :)

cLé

Merope dedi ki...

ben hatırlıyorum seni ! tini mini liseli bi kız olarak hayal etmiştim gerçi o zamanlar.. üniversitedeydim, okulun labında az oynamadım o oyunu :)

ranini dedi ki...

@merope

35 yaşındaydım :)

dr feelgood dedi ki...

(Hoş, ana babasından izinli misafirleri de saat 21.00 oldu mu, eve postalardık. Sofrada tütün ve alkol tüketmeleri de yasaktı.)

külliyen yalan, kaç kere alıkoydunuz beni sübyan halimle ortaköyde :((

ranini dedi ki...

@dr feelgood

bursa'da havalar nasıl yalancı çoban?

dr feelgood dedi ki...

yok lotr tcg oynayacağız yok sofra var gel içelim falan..

imza: baranthalas asdfghjk :)

ranini dedi ki...

@dr feelgood

Eru tependen baksın e mi barankalası :))) Oğlum nerelerdesin sen? Bursa'da ne işin var ? Üniversiteyi kazandım filan de me inanmam valla :) Hay sıpa ya... Facebook'ta filan yok musun sen? bulsana samanpostlular grubundan bizimkileri.. özlemişim seni! Ayaklarımın kıllarının döküleceğine inanırdın ma seni özleyeceğim aklıma gelmezdi..

dr feelgood dedi ki...

bursa'da değilim yahu nerden çıkardın :) kaç sene 6-7 sene oldu görüşmeyeli özlersin tabi ben de özledim.