Salı, Mart 03, 2009

"Bilmiyorum, bilemiyorum başarabildim mi?"


Emekliliğin tadını çıkarıyorum, biliyorsunuz. Bu gece de tiyatro gişesinde bilet alırken, 'emekli indirimi'nden yararlandım. Keyiflendim. Kenterler, emeklilere ve öğrencilere özel fiyat uyguluyormuş. İKSV'de var mı benzer bir uygulama acaba? Bilmiyorum. Toplu taşıma ücretinden muafiyeti var biliyorum ama henüz toplu taşımadan beleş yararlanacağım yaşlara varamadım. Kısmet. Önce o günleri görmek lazım. Biliyorsunuz, Tiyatro Gerçek prodüksiyonu olan bir oyunu izlemeye gidecektim. Gittim. Salı gecesi tıklım tıklımdı salon, benim gibi birkaç bedavacıyı ( '39 Basamak' için bilet aldım.) saymazsak elbette. İnsanın içi ısınıyor. Genç insanlar tiyatroya gidiyorlar, oyun izliyorlar, ne mutlu.

Tek kişilik oyunun adı: Van Gogh... Lal rengi bitki tutamlarıyla süslü fır dönen geçitler, bir porsuk ağacının açtığı çukur yollar, saf altından buğday yığınları üzerinde dönen morumsu güneşler, gösterişli kargaların kanatları altında bomboş bir ovadır bana göre. Neyse... W. Gordon Smith'in yazdığı ve Ülkü Tamer'in dilimize çevirdiği bu tek kişilik oyunu yine Hakan Gerçek sahneye koymuş. Sahnede sergilenen metin didaktik ötesi. Mecburen. Çünkü finalin ihtişamını ve karmaşasını verebilmek için hiç bilmeyenleri de donatmak, bir tür hızlandırılmış 'Van Gogh Kursu' vermek zorunda kalmış yazan ya da sahneleyen.

Oyunun kurgusunu keyifli hale getiren video görüntüleri akıllıca düşünülmüş. Van Gogh'un bahislediği resimleri sahnede kanlı canlı görmek kurguyu keyifli hale getiriyor ama salonun her yerinden aynı etkiyi yaratmıyor çünkü görünmüyor. Özellikle alttan gelen ışık sebebiyle üzerine dekorun gölgesi düştüğü için pekçok resmi göremedim. Üçüncü sıra, on üçüncü koltuktan bildiriyorum. Dekoru değil ama sahne tasarımını sevdim. Renklerin Efendisi'ni renklerden yoksun sergilemek yaşadığı sürece çırak bellenmiş, eleştirilmiş, horlanmış o küçük adamın kuşkulu karanlık ve sağlıksız ruh halini bizim üzerimize de serpiştirdi oyun boyunca. Nurullah Tuncer'in eline sağlık.

Tek kişilik oyunlar her zaman daha zordur, derler. Bu oyun çok zor. Çok. Belki sadece benim için zor. Bilmiyorum. Açıkçası Van Gogh ve resim sanatı aşina olduğum ama çok ilgilendiğim, bilgilendiğim köşeler değil. Bu sebeple bilmediğim bir hayatın yorumu üzerinde yorum yapamıyorum iyidir eğridir, doğrudur eksiktir diyerek. Üzerinde konuşabileceğim tek konu Hakan Gerçek'in oyunculuğu olabilir. Mükemmeldi. Meydan okuma gibi. Perde her kapandığında 10 yıl daha yaşlanır insan o yorgunluk ve duygu karmaşası sonrasında. Özellikle ikinci perdede insanın her hali resmi geçit yapıyor önünüzden korkunç bir süratle, üstelik sağlıksızlık da cabası. Gerçek, halden hale geçerken siz düğüm oluyorsunuz. Hep söylediğim gibi yine iddia ediyorum Hakan Gerçek bu memleketin yetiştirdiği, sahnede namuslu performans sergileyen birkaç oyuncudan biridir. Kanının son damlasına kadar oynar, geçiştirmez, eskiyle geçinmez. Yolu açık olsun.

Oyunun sonunda salon alkıştan yıkılırken ve biz perdenin bu gecelik kapanmasını beklerken, Hakan Gerçek nefes nefese bizi durdurdu. Dedi ki, "Bu oyunu 21 yıl önce Müşfik Kenter oynarken ben onun asistanıydım. Ve şimdi, bu gece ustam bu salonda ilk kez beni izledi ve ben öldüm öldüm, dirildim." Arkamıza baktık. Müşfik Kenter tiyatronun balkonunda, ön sırada, ayakta alkışlıyordu öğrencisini. Bütün salon ayakta alkışladı bu sahneyi ve tahmin edersiniz ki, ben yine ağlıyordum.


Emeği geçen herkese teşekkür ederim.


Böyle yani...




•• Afiş Fotoğrafı: Okan Yalabık. Afişin fotoğrafı: iphone

.

20 yorum :

ayla dedi ki...

artık hiç dizi eleştirisi yazmıyorsun ranini:((((

Anonymous dedi ki...

bir bulut olsam 1. ve 2. olmuş

Hadsizin Başkanı dedi ki...

Aylacım,

Bu Ranini denen boyu kısa aklı uzun, dili sirke gibi kepkeskin (kepkeskin ne güzel bir pekiştirme beeea) kendi pek tatlı kadın gecelere aktı, kültürel aktiviteler süsüyle erkek arkadaş yapıcak ne dizisi, ne dizisi, ne dizisi yaaaa!!! Hasta etmeyin beni yaaa :))) Hayatının "Kemal"ini bulucak beeea :P Hadi öptüm :)

@Ranini,

Söylesene kızıııım beea, yakışıklı mı? :)))

ranini dedi ki...

@adsız

biliyorum. olmasa şaşardım. formül üstüne formül çalıştırıp kule yaptılar, fizan'a diktiler, ellerine sağlık olsun.. en çok
engin altan düzyatan'a seviniyorum.

ranini dedi ki...

@başkan

bu ara bi sosyalleştim farkındayım ama inan devam etmez. bilindiği üzere "taşınma" eylemine giriştim. geçiş döneminde böyle sokağa atıyorum kendimi. şimdi 'bayrak' ve '39 basamak' kaldı, onları da izleyince tiyatro sezonunu kapatacağım, merak etme.

hayatımın kemal'i mi? baksana, kemal 29'uncu bölümde evleniyormuş Ruhsar'la artık bana yakışmaz evli barklı adama meyil etmek. çektim ben kendimi farkındaysan o yakadan :)))

felek melek dedi ki...

'
kemal 29'uncu bölümde evleniyormuş Ruhsar'la artık bana yakışmaz evli barklı adama meyil etmek.'


hayırdır ranini? totali kaybederim kaygusuyla mesaj mı veriyorsun?

ranini dedi ki...

@felek melek

bir kere başıma geldi böyle bir durum. ekşi'de bir yazı yazdım "evli erkeklerle beraber olan kadınlar" başlığına, yazarın biri adımın altına girip, "yazıklar olsun, artık okumayacağım seni!" dedi. yakaladın beni, total'i göz'etmek açısından alenen şeyetmiyorum artık :)))))

sadettin karnak dedi ki...

seni kim okuyor?? bayık bayık yazıların var kardeşim! üstelik anlamıyorsun sadece eleştiriyorsun sırf 3-5 yorumcun gaz veriyor diye kendini bir b.k zannediyorsun!!!
vangogh çok büyük bir ressam ve dahidir senin onun hayatını anlatan bir esere didaktik demeye ne hakkın var?yuh cahil!!!

Hadsizin Başkanı dedi ki...

Bu evli erkeklerle de beraber olunmıycak dalgasını kim çıkardıysa var ya :))) İnanın erkekler çok güzel kandırıyor, aşık etmek çok kolay onlar için... Yüzüğü sakla, "hiç evlenmedim" de, bir kadın sorunca da "niye evlenmedin?", "dengimi bulamadım" de... Sonra da kadın hatalıydı de... Bırakın ya :)))

ranini dedi ki...

@başkan

'çekirdek aileyi koruma birliği' çıkarmış.


@sadettin karnak
haklısınız. özür dilerim. artık eleştiri yazmıyorum zaten:( bu sondu..

mermaid dedi ki...

ranini emeklilik mi, sen ciddi misin?

ranini dedi ki...

@mermaid


ciddiyim, emekliyim.
:)

tuba dedi ki...

sadettin karnak
bey efendi.. siz okuyorsunuz ya işte.. demek yada anlaşılmayan kelimeler silsilesiyle 'bu ne dedi şimdi' kıvamında yazacaktım size ama vazgeçtim.. !!!

ranini emeklilik mi inanmıyorum ben de :)

sevgiler
tuba

Hadsizin Başkanı dedi ki...

@Ranini,

Ciddi ciddi kıtalar arası Esra Erol'luk yapıp seni evlendirip kurtarcam bu dizi ayağından beeea :))) Hem bak var ya kızııııım cabrio arabayla Bihter gibi LA-Vegas arası "6" saatçikte (hala orada kaldım ben, nah 6 saat nereye gidiyorsun 4 küsür saat sürüyor dangaloz; Ranini bunu sana söylemedim, üstüne alınma kızıııım) gidersin işte, yani anlıycan American bakıyorum sana :))) Heeee, emekliysen heriflerin tipiyle ilgili olarak azla yetinmesini bilcen (ayyyy zaten herifin güzeli çirkin olmaz yaaaa, ekmeği güzeli olanı bu durumda parası olanı vardır :P) aaaa yok bi de Alain Delon (bilmeyenlere alen dölon diye okunur - n'lere fazla stress yapmayınız beeea) gibi güzel herif mi bulcam sana yaaaa, aaaaaa! Çüüüş :PPP Sonra tıp da ilerledi... Kemal'i bulamadın ama Kemal Bebek yaparsın kim bilir :)))

Not: Neresinden çekip okursanız her şekilde farklı okuyacağınız ilginç yorumumla biliyorum anlam diil anlamsızlık kargaşası yarattım yaaaa... Anlamayanlar şaka, anlayanlar da anladıkları ölçüde sevimli bir öneri olarak düşünsünler :P ama şu da var 1 Nisan'a hem çok hem az var... :)))

ranini dedi ki...

@tuba

sadettin bey okumuyor. okumuş olsa bu yorumu yazmazdı:))

efenim, 2004 yılında 5643 iş günü ile emekli oldum, yaş bekledim. 41 yaşımı idrak edince de maaşım bağlandı. 43 yaşındayım. evde kaldım.

joker dedi ki...

bir blogda okuduğu yazıya nasıl böyle dolabilir ki insan çok ilginç.. beğenmezsin tamam ama böyle aşırı tepkiler bana garip geliyor. ne gerek var ki.. bir futbol blogunda gs - fb kavgası da değil ki bu kardeşim :) dünyada daha önemli ne mesele olabilir :P

ranini dedi ki...

@joker

daha ziyade şakacı bir ruha sahip olduklarını düşünerek rahatlıyorum. bir gün yayımlamadığım yorumlardan da bir seçki yapacağım, kısmetse:)))

mermaid dedi ki...

ranini ben seni en fazla 27-28 zannediyordum.
öeh diye kaldım.

NN dedi ki...

oldum olası ünlemleri, soru işaretlerini yok yere israf edenlerden hoşlanmadım. haksız da değilmişim.
şekil a1= sadettin karnak
üslup kötü imla kötü.

"Ranini senle aynı fikirdeyim demenin türlü yolu var". onunki en kaba olanı. görüntü kirliği de cabası.

burda eğlenmek 3-5 dk okumak için bulunuyoruz dünyayı kurtarmıyoruz.

@Ranini
büyüksün bebeğim özrüne kurban senin. ( acık yağ yapayım ablama ne de olsa emekli :PP )

ranini dedi ki...

@NN

aşkolsun yaa, emekliyim ama özel muamele istemiyorum:D